Klokka – tips, arbeidsmåter og materiell!
Klokka er et tema som går igjen og igjen og igjen. Det er ikke alltid lett å knekke den koden. Her er noen eksempler på materiell for å øve på ulike måter. I tillegg er jeg nødt til å nevne den fantastiske klokke-konkreten som lar barna lære klokken som en tallinje. Den er helt uvurdering, og rimelig nok til at den er overkommelig å skaffe. Ta en titt i butikken!
1. Klokka - oppgavekort, fra analog til digital
Oppgavekort er en artig måte å jobbe på! De kan brukes sammen med hele klassen, i små grupper på stasjoner eller som individuelt arbeid. For umiddelbar tilbakemelding på arbeidet man gjør følger det med en fasit som elevene kan sjekke seg selv i. Eventuelt kan de bytte med en læringspartner og sjekke hverandre. Jeg har også brukt ulike oppgavekort som underveisvurdering, da ofte på en lærerstyrt stasjon der vi snakker om oppgavene (muntlig matematikk). En enkel og effektiv måte å sjekke forståelse på.
Oppgavekort er også fine som en aktivitet der elevene beveger på seg. Du kan legge ett oppgavekort på hver pult, og la elevene flytte seg rundt med svararket eller skriveboken sin etter din instruksjon. Et annet alternativ er å henge opp kortene rundt omkring elevene vandrer. Skriv ut flere sider per ark for redusert størrelse på oppgavekortene, eller for å lage egne og flere arbeidsark. Laminer dem for å bruke mange ganger.
Alle oppgavekortene har for øvrig svarthvit og farge-versjon sånn at du kan velge. Jeg liker å skrive ut svarthvit-versjonen på farget papir - det skal ikke så mye til! 🙂 Finn Oppgavekort - Klokka 1 her.
2. Klokka - oppgavekort, fra digital til analog
Oppgavekort - Klokka 2 har samme funksjon som de forrige, men er omvendt. Her er den digitale klokken utgangspunktet og elevene skal gjøre om tidspunktet til en analog klokke. Til disse kortene er det også fint å snakke om hvilket annet klokkeslett ville representert den samme posisjonen av visere på analog klokke? En sånn muntlig stasjon der elevene diskuterer og viser hverandre er gull verdt!
Også disse oppgavekortene kan skrives ut i farge, og jeg har tatt dem ut i forminsket størrelse. Jeg skriver da ut flere sider på ett ark, og laminerer. Dette øvearket kan brukes på stasjoner flere ganger - og ikke minst i muntlig matematikk. For å sjekke forståelse og ta en underveisvurdering kan man snakke gjennom dette øvearket sammen med eleven(e).
Jeg har et eget innlegg som går på fordeler og ulike bruksmåter for oppgavekort - det kan du lese her! Der kan du finne mange gode råd og tips, uavhengig om du bruker akkurat mine oppgavekort eller andre. 🙂 Der kan du også finne flere ulike oppgavekort knyttet til andre tema i matematikken! Oppgavekort kan brukes til absolutt alle emner og gir god mengdetrening! 🙂
3. Klokka - spill (gratis)
Dette spillet ligger gratis i Ressursbiblioteket, både på nynorsk, bokmål og engelsk. Det kan skrives ut i A3-format eller mindre og instruksjonene står på selve spillebrettet. Laminerer du det kan du bruke dette mange ganger som et innslag på stasjon for eksempel. Alt du trenger ut over brettet for å spille er en terning og noen enkle markører. Dette kan være elevenes egne viskelær, noen knapper osv. Jeg vet at ikke alle liker (eller har lov til) å skrive ut med mye farge, derfor finnes spillet både med blå og hvit bakgrunn! 🙂
4. Klokka i Vi øver-serien
Vi øver-serien er en serie laget for å ha et enkelt og raskt alternativ eller supplement til undervisningen i et emne. Innholdet fungerer både for elever som blir raskt ferdige, og for de som trenger ekstra øving - alt etter nivået de er på.
Det er fire nivåer inkludert: hele timer, halve timer, kvart over og kvart på og blanding av alle slags klokkeslett. Til sammen har jeg laget 51 sider med oppgaver, og jeg var rett og slett svimmel da jeg endelig ble ferdig. 😉 Se denne videosnutten for ideer:
5. Klokka - ekstra oppgaver (gratis)
Disse klokkeoppgavene er et enkelt alternativ! Ett av arkene har ferdiglagde oppgaver der elevene skal fylle på analogt tidspunkt og skrive ned hva klokken er. Det andre arket har tomme klokker. Her kan elevene tegne på visere, bytte med en læringspartner og så rette hverandre.
Disse arkene er selvfølgelig også på både nynorsk og bokmål, men har i tillegg med en engelsk utgave for å øve på de engelske tidspunktene i tillegg. Dette er også et differensieringsalternativ til sterke elever som har mestret klokken godt på norsk! Mye god øving! 🙂
6. Klokka - maler (gratis)
Ikke alle har tilgang på fysiske klokker som konkreter, så jeg la ut fem ulike maler i Ressursbiblioteket. Denne klokka kan elevene også dekorere etter eget ønske. 🙂 Malene er ulike og har blant annet timer og alle minuttene vist, hvert kvarter, hvert femte minutt osv. Her burde det være noe for alle! Laminer malene for lengre levetid!
7. Tekstoppgavekort - regning med tid
Tekstoppgaver i matematikk blir det aldri nok av! Jeg har laget to sett som handler om å regne med tid. Som med vanlige regneoppgavekort (som jeg viste frem ovenfor) er disse flotte for å få inn bevegelse også. Måten man skriver ut på kan gjøre at man får variert bruk - oppgavekort i seg selv eller arbeidsark for eksempel.
Jeg håper dette var noen gode tips og ideer til hvordan man kan komme videre i arbeidet med å mestre klokka! Har du noen spørsmål eller innspill hører jeg gjerne fra deg! Lykke til!

Klokke med tallinje
Rimelige konkreter!
Andre matematikkinnlegg
Klassesett! Klikk under!
RESSURSBIBLIOTEKET
Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613
😊👍
Klokkeoppgavene er supre! Brukte de på 3.trinn i fjor. Mange oppgaver å velge mellom slik at tilpasset opplæring var gjort på 1 2 3 til hele trinnet. Alle fikk oppgaver på akkurat det de trengte øve seg på. Anbefales!
Utrolig fint opplegg for å lære klokka😍
Geniale! 🤩
Så fine oppgaver 🙂
Hei! Så flotte klokkeoppgaver! Klassesett med klokker, ser skikkelig fristende ut. Det er ikke alltid like enkeltå lære seg klokken. Konkretisering og øving betyr så mye. Elever som er stolte over å ha lært seg analog klokke, kan bli forvirret og fortvilet når de prøver å forstå den digitale. «To ganger til tolv helt ok, men må helt til 24… Ikke 24, men 00:00 Hjelp!’ Gode oppgaver som dette er gull! Tusen takk! Det er alltid et gyldent øyeblikk når en elev har fått taket på klokken 🎈🎉😊
Så flott side du har laget her 😀
Her var det masse fint til lek og læring 😀🤩
Supert! Du lager så mye fint, fint å bruke disse i undervisningen. 👍👏🏻
Takk Fatemeh, så hyggelig!
Dette er veldig kjekke oppgaver på et tema mange synes er vanskelig ! Jeg har brukt dette mye 🙂