Bier og pollinering – de 15 viktigste spørsmålene!

Jeg har to sterke barndomsminner når det kommer til bier. Det ene er å ha fanget dem på syltetøyglass med hull i lokket laget av spiker, og det andre er å ha blitt stukket av bier som nettopp var sluppet fri fra nevnte glass. Vi syns det var utrolig spennende! Som voksen syns jeg det er pussig å tenke tilbake på at vi syns det var gøy å plage disse stakkars biene. Lite visste vi om at biene er i fare.. På bakgrunn av dette bestemte jeg meg for å lage et tverrfaglig opplegg jeg har brukt i norsk, naturfag og kunst&håndverk. I enkelte klasser på mellomtrinnet har jeg kjørt opplegget parallelt på engelsk i tillegg!

Utgangspunktet er et faktabasert lesehefte om bier og pollinering. I heftet har jeg prøvd å svare på de 15 spørsmålene under på en konsis og lettfattelig måte:
Bier og pollinering - 15 ting alle bør vite! Tips til hvordan man kan lære barn om emnet, samt hva man kan gjøre for å redde biene. Kombiner naturfag, norsk, engelsk og kunst & håndverk!

 1. Hva er pollinering?
 2. Hvorfor er bier så viktige?
 3. Hvilke vekster forsvinner uten bier?
 4. Hvorfor transporterer bier pollen?
 5. Hvordan er en bies anatomi?
 6. Hvor bor bier?
 7. Hva er en dronningbie?
 8. Hvordan er bienes livssyklus?
 9. Hvilke ulike roller har biene?
 10. Hva gjør en birøkter?
 11. Hvilke produkter lager biene?
 12. Hvordan lages honning?
 13. Hvorfor er biene i fare?
 14. Hva gjøres for å redde biene?
 15. Hva kan du gjøre for å hjelpe biene?

Alle disse spørsmålene kan besvares med god hjelp fra læreverk dere måtte ha, Google, leksikon osv. Opplegget mitt er bare en av mange mulige tilnærminger til tema. Helt nederst i innlegget kan du finne en tavle jeg har på Pinterest der jeg har samlet mange flotte illustrasjoner og pinner om emnet. Ta gjerne en titt på dem!

Bier og pollinering - 15 ting alle bør vite! Tips til hvordan man kan lære barn om emnet, samt hva man kan gjøre for å redde biene. Kombiner naturfag, norsk, engelsk og kunst & håndverk!I utgangspunktet var opplegget kun ment for norsk/naturfag. Vi brukte leseheftet med både utskrifter og på smartboard, og arbeidet med leseforståelse. Det ble imidlertid fort klart at elevene ble motiverte for å gjøre noe. Å dra i gang slike behov uten å følge opp føltes helt feil - så da utviklet jeg to parallelle prosjekt:

 • planting av blomsterfelt
 • bygging av insekthotell
Begge prosjektene er gjennomførbare på magre budsjetter og knappe tidsrammer. I tillegg er det knyttet mye spenning til å følge med blomsterfeltene utover våren. Får vi besøk av noen bier? Er det noen som vil bo i hotellene vi lager?
Innenfor rammene av prosjektet kan man også bake inn loggskriving - hvordan så det ut på blomsterfeltet i dag? Hvor mange bier har vi sett i hotellet? Matematikk kan bakes inn ved måling av spirer over tid og annen statistikkføring. Spesielt spennende var dette med solsikkene, som vokste ganske mye mer enn noen av oss hadde forventet.
Hvis du er nysgjerrig på opplegget mitt kan du se nærmere på Bier & pollinering-pakken (som inneholder leseheftet), eller bare leseheftet alene. Er du interessert i den engelske versjonen så kan du se nærmere på den her. Aktiviteter, oppgaver og prosjekt ligger kun i den komplette pakken. Hvis dere setter i gang med prosjekt blomsterfelt eller insekthotell blir jeg utrolig glad for å få se bilder! Del dem gjerne på Facebook-siden min, eller bruk #malimoskole på instagram!

 

Hjertelig hilsen,
Signature
Bier og pollinering - 15 ting alle bør vite! Tips til hvordan man kan lære barn om emnet, samt hva man kan gjøre for å redde biene. Kombiner naturfag, norsk, engelsk og kunst & håndverk!
Publisert: 19. mars 2016
Endret: 2. mai 2019

Ett svar til “Bier og pollinering – de 15 viktigste spørsmålene!”

 1. Hei Maren,

  Det om Biene er kjempefint. Har brukt det i undervisningen min her i Augsburg (Tyskland) flere ganger.
  I dag fikk jeg spørsmål fra en elev om bier og vi jobber om 2 uker med dette temaet.

  God påske kjære Maren.

  Hilsen Kate

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *