Bøker bryr seg ikke om kjønn!

Noen ganger spør folk etter "gode bøker til gutter" eller "gode bøker til jenter". Hvorfor det?

Dette har jeg alltid stusset på. Når jeg skal finne bøker til et barn er jeg opptatt av hva barnet liker og er interessert i - ikke hvilket kjønn barnet er. Spiller det egentlig noen rolle? Vi leser ikke med underlivet.

Jeg tror at denne kjønnsbaserte inndelingen, eller antakelsen om at "gutter liker maskiner" mens "jenter liker prinsesser", er med på å bygge opp under og forsterke kjønnsrollemønster vi ikke har bruk for i samfunnet. Som liten var jeg lidenskapelig interessert i indianere og alt som hadde med krim å gjøre. Jeg slukte Gulltopp, Nancy Drew og Hardy-gutta rått. Fikk ikke nok! På slutten av barneskolen hadde jeg lest alt skolebiblioteket og det offentlige biblioteket i byen kunne få tak i om indianer. Både fakta og fiksjon.

Dette var ikke "rett". Det ble til og med kommentert til meg, av en eldre 'lærerinne'. Slike bøker var ikke "koselige for en jente". Om jeg ikke ville lese litt om hester og ridning i stedet? Det var jo tross alt hester i indianerbøker også, kunne ikke det være et greit bytte? Mens de to gutta jeg delte interessen med, de fikk ikke tilbud om å bytte bøker. Hvorfor ikke? I indianerbøkene leste jeg nemlig om skalpering, om skuddveksling og om drap på prærien. Upassende for en jente? Men herregud, så spennende det var!

Jeg slår et slag for at vi bryr oss om barnets interesse når vi tilbyr dem lesestoff, og at vi utvider horisonten på deres premisser. Lesing er så uendelig mye mer lystbetont når man leser om noe man er opptatt av - det vet vi alle. Vis meg den voksne som frivillig setter seg ned og leser med iver og lyst, side opp og side ned om et fullstendig uinteressant tema?

Bruk denne listen! Skriv den ut og heng den på korktavla på kopirommet eller lignende på skolen. Vi har alle godt av å bli minnet på dette av og til! Last ned høyoppløselig plakat her: Bokliste for alle.

Publisert: 4. juni 2018
Endret: 19. september 2018

Les også...

Les også...