BookCreator og Malimo er et dreamteam!

BookCreator er et fantastisk verktøy! Det er både en iOS-app og et online verktøy, og som navnet forteller lager man bøker. Kun fantasien setter grenser for tema .. de fungerer for alt fra biografier, prosjekter, tema i matematikk, notater.. you name it! Mulighetene for tverrfaglig arbeid er ubegrenset, noe som gjør BookCreator midt i blinken med tanke på fagfornyelsen. I bøkene kan man legge inn bilder, tegninger, tekst, video, lyd, hyperlenker og kart.

Hva koster BookCreator?

Ingenting! 1 bibliotek med 40 bøker er gratis, og det er nok til å komme i gang. 🙂 Slik jeg forstår det betaler man for lærerbrukeren og ut i fra antallet biblioteker og bøker man trenger. 180 bøker koster rundt 550kr. Når elevene er ferdig med en bok kan den lastes ned og slettes fra selve biblioteket/BooCreator. Når de ikke skal redigeres lenger trenger de ikke ligge der. Man kan importere dem på nytt senere hvis man skal gjøre noe videre med dem. Man kommer langt med gratisversjonen!

BookCreator er et anbefalt verktøy av Statped

Verktøyet er enkelt og intuitivt å bruke - det fungerer for alle! Statped har en glimrende temaside om BookCreator som tar for seg god og pedagogisk bruk av appen - anbefales!

Statped skriver: "Når du velger Book Creator som arbeidsredskap, kan du legge til rette for et inkluderende klasserom. Du kan lage læringsressurser som alle elever kan bruke og elevene kan selv produsere bøker. Book Creator gir deg mulighet til å formidle på mange ulike måter. Ved å variere mellom skrift, tale, bilde og video, ivaretar du elevenes forskjellige behov. Når en felles læringsressurs for klassen inneholder flere veier til kunnskap, kan alle finne sin inngang og ulike formidlingsmåter likestilles." Det er med andre ord ingen grunn til å ikke bruke verktøyet - og heldigvis: det kan kombineres med alt du måtte ha tilgjengelig av læringsressurser. Analoge ressurser kan tas bilde av og legges inn, digitale ressurser integreres enkelt.

Hvordan bruke Malimo-opplegg i BookCreator på iPad?

Rikke har satt sammen en fantastisk guide som viser hele prosessen: nedlasting inne på brukeren din, åpning av zip-fil på iPad, bruken av PDF-filen på iPad og litt redigeringsmuligheter og tips. Klikk på boken under og se guiden der - selvfølgelig laget i nettopp BookCreator. 😉

Det er ikke mulig å åpne en PDF-fil direkte i BookCreator. Det er ikke en filtype de bruker. De har en egen filtype "epub". Word-filer osv kan heller ikke åpnes direkte i BookCreator. Det du gjør er å åpne PDF-filen på Ipad, tar et skjermbilde og så legger dette inn fra kamerarullen på BookCreator. Se beskrivelse i guiden over.

Lage bøker og dele med elevene

Noen ganger er det fint å la elevene starte med helt blanke ark, og andre ganger passer det bedre med en forhåndstilpasset bok som utgangspunkt. Hvis du vil sette sammen og dele en bok med dem er det utrolig enkelt. Du velger å eksportere boken som ePub og laster opp filen til egnet delingssted avhengig av hva dere bruker. Elevene importerer boken i appen via Google disk, dropbox, LMS eller hva dere bruker.

BookCreator Online er det også praktisk å arbeide med bøker! Da oppretter man et bibliotek som deles med elevene, der de kan redigere sine egne bøker (ut fra din mal også). Du kan velge om de skal kunne lese hverandre sine bøker eller ikke på innstillingene. Elevene inviteres da via en kode du genererer på online-verktøyet. Superenkelt! Her kan man også importere eksisterende bøker man har fra før eller får fra andre, men alternativet vises ikke før man har minst en bok i biblioteket. Da dukker det opp tre knapper midterst nede. På den helt til venstre kan man klikke og velge importer.

Ideer til tema/emner

I samarbeidsgruppen Lærerlaget på Facebook blir det delt mange gode undervisningstips, også knyttet til BookCreator. Her er noen utvalgte tips for å sette de kreative hjulene i gang:

  • Ta skjermbilde av et eksisterende opplegg og legg inn som bilde.
  • Produser ulike elementer i andre apper/verktøy og presenter i BookCreator.
  • Fotobok, bok om planeter, bok om ordklasser, bok om meg selv...
  • Dokumentere prosjekter, eksperimenter, forsøk.
  • Lage tegneserier, reklame, plakater.
  • Ordbøker i engelsk, sidemål, fremmedspråk, morsmål.
  • Legge inn bilder med forklaringer til regelbøker, oppskrifter..
  • Presentasjoner kan lages her i stedet for i PPT eller Keynote.
  • Legge inn lyd fra lærer, legge inn lyd fra elev.
  • Leselekse med tilhørende oppgaver.
  • Fra prosess til produkt i K&H.
  • Lage tankekart i kidspiration og sende til BookCreator.
  • Alle slags videoer fra YouTube kan legges inn.
  • Ta bilde av konkreter og ting man arbeider med.

Har du andre tips? Legg igjen en kommentar under så kan listen med gode ideer vokse! ♥

Publisert: 17. mars 2020
Endret: 25. mars 2020

Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613

4 kommentarer til “BookCreator og Malimo er et dreamteam!”

    • Slik jeg forstår det betaler man for lærerbrukeren og ut i fra antallet biblioteker og bøker man trenger. 180 bøker koster rundt 550kr. Når elevene er ferdig med en bok kan den lastes ned og slettes fra selve biblioteket/BooCreator. Når de ikke skal redigeres lenger trenger de ikke ligge der. Man kan importere dem på nytt senere hvis man skal gjøre noe videre med dem. 1 bibliotek med 40 bøker er gratis, så det burde være mer enn nok til å komme i gang. 🙂

  1. Hei. Kan alle elvene jobbe i sammen bok på samme tid, på hver sin side? Slik at man felles skaper èn bok.

    • Hei! Det tror jeg ikke de kan. Alle må åpne *.epub-filen i sin egen app og da synkroniserer de ikke såvidt jeg vet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *