Dialekt – samarbeidsoppgave [BM-NN]

Dialekter er et artig tema å jobbe med, og det kommer igjen med jevne mellomrom. Språket vårt er i stadig forandring - til noens glede og andres irritasjon. Denne diskusjonsoppgaven er først og fremst en muntlig aktivitet, som så skal skriftliggjøres i fellesskap. Den inneholder åtte setninger som elevene sammen skal bli enige om hvordan skrives på sin lokale dialekt. De vil kunne gjøre seg noen observasjoner rundt at selv om man kommer fra samme sted sier man ting ulikt, og at selv på små geografiske områder kan det være store forskjeller.

En foreslått gjennomføring er å dele elevene inn i passelig store grupper, gjerne 3-4 per gruppe. La dem diskutere seg imellom før man tar en gjennomgang hele klassen samlet. Elevene må diskutere og bli enige om det mest representative for sitt område. Dette kan også gjennomføres i en mindre gruppe elever uten klassediskusjon etterpå.

Vi vil gjerne ha inn resultatet dere lander på, send det til [email protected] - dette bakes inn i et større opplegg om dialekter slik at mange, mange elever rundt omkring i landet kan lære av hverandre. Vi har også opprettet og vedlikeholder et google-dokument der man kan finne eksempler inndelt i de fire hovedkategoriene: østnorsk, vestnorsk, trøndersk og nordnorsk. Jo flere bidrag vi får inn fra elever som har diskutert, jo mer innhold vil andre som skal jobbe med dialekter finne.

Last ned her: Min dialekt BM og NN

NB! Når du klikker på linken for å laste ned vil den automatisk starte nedlasting. Dersom du har sperre på popups på i nettleseren kan den stoppe nedlastingen. Da må du slå den av. 🙂

Publisert: 14. februar 2023
Endret: 20. februar 2023

Andre skrivestartere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *