Eventyr: Bildematter / bildesøk [BM-NN-ENG]

Disse bildemattene er en type bildesøk-oppgaver knyttet til Eventyr-serien jeg har laget. Alle de femten eventyrene fra samlepakken er inkludert. Bildemattene kan brukes sammen med Eventyr-serien eller som en separat aktivitet. Jeg har også lagt inn alle bildemattene i en samlet fil inne i samlepakken for Eventyr-serien.

Hva er formålet med bildematter?

Formålet med oppgaven er å identifisere elementer som tilhører eventyret (og indirekte eliminere alle elementer som hører til andre eventyr). Det gir god øving i å lete etter detaljer. I søket er det også fint hvis elevene kan si hvilke andre eventyr de oppdager underveis.

Når barn lærer og øver på å observere likheter og ulikheter, gjenkjenning og eliminering lærer de også om å sortere og kategorisere. Dette gjelder ikke bare for aktiviteten de har foran seg, men overføres også til andre fag og verden rundt dem for øvrig. De kan lære mer om kategoriseringer som størrelse, funksjon, antall, farge, hvor gjenstander hører hjemme (inne, ute, høyt, lavt, i lufta, i vannet), om det er levende eller ikke-levende og ikke minst teksturer (myk, hard, spiss, ruglete..).

Bildematter og muntlig aktivitet

Når man bruker bildemattene som del av muntlige aktiviteter på for eksempel på stasjoner eller en-til-en bidrar de til språklig utvikling, øving i å lytte, forklare og observere. Man kan øve på å beskrive de ulike elementene og deres plasseringer ("til venstre for...", "under...", "over..."). I en-til-en-arbeid eller på lærerstyrt stasjon er det lurt hvis lærer er med i aktiviteten for å modellere ulike måter å uttrykke seg på, stille spørsmål og veilede. Dette kan også være en fin aktivitet med faddere hvis de er innom klassen. Eldre elever har jo et bedre utviklet ordforråd og kan være gode språkmodeller.

Bildematter og spill/lek

Bildematter kan brukes som en lek ved at lærer eller en av elevene ser seg ut ett av bildene, og målet er å tippe hvilket bilde dette er ved å stille spørsmål. Man kan stille spørsmål knyttet til bildets egenskaper (eksempler ovenfor), eller med ordets første bokstav og lignende.

Bildematter og skriftlig aktivitet

Hver bildematte har en tilhørende skriveside der man kan skrive ned stikkord, skrive etter modellsetninger eller skrive fritt. Man kan gjenfortelle hele eventyret, skrive ned en scene fra eventyret - eller kanskje dikte en ny slutt?

Klikk på bildet av eventyret du vil laste ned bildematter for!

Prinsessen på erten

Tre små griser

De tre bukkene Bruse

Tornerose

Keiserens nye klær

Gullhår

Snøhvit

Pepperkakemannen

Hans og Grete

Rødhette og ulven

Den lille røde høna

Askepott

Rapunsel

Jack & bønnestengelen

Alice i Eventyrland

9 svar til “Eventyr: Bildematter / bildesøk [BM-NN-ENG]”

 1. Disse var fine. Kan brukes av både små og store. Trene begreper og det muntlige språk. 🤩👍🏻
  Gleder meg til å ta de i bruk.

  • Så kjekt å høre Liv! Jeg syns det er så fint med enkle oppgaver som åpner for veldig variert bruk. Kjekt å ha på lur og bruke i ulike sammenhenger. 😀

 2. Hei!
  Disse bildemattene virket veldig fine. Takk for det.
  Når jeg laster de ned får jeg ikke fram noe annet enn at det kommer opp en rute som sier at forfatter ikke lar meg lese det. Hva kan jeg gjøre for å få dette lastet ned ordentlig?

  • Hei! Når du laster dem ned, pass på at du lagrer på datamaskinen og ikke bare åpner i nettleseren. Og så åpne PDF-filen i Adobe Reader. 🙂

 3. Disse gleder jeg meg til å ta ibruk til høsten. Har allerede brukt Bukkene Bruse og elevene synes det er kjempekjekt.

 4. Disse var smarte! Jeg tror jeg kommer til å bruke dem mest i forbindelse med appen Puppet Pals eller Explain Everything, da det er perfekt klipart til gjenfortelling både på norsk og engelsk👌

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Publisert: 1. august 2019
Endret: 1. august 2019

Gratis ressursbibliotek for medlemmer

Klikk deg inn på ulike tema/emner for å finne tilgjengelige gratisressurser for medlemmer på Malimo.no! Alt er på nynorsk og bokmål, mye finnes også på engelsk! 🙂