Kalender for fargelegging av året [BM+NN]

Dette er en enkel kalenderaktivitet som passer for alle. Gjør den enkel - eller utvid den med skriving! Kalenderen gjelder ikke bare for ett spesielt år, men vil fungere for alle år fremover. Det er med en egen side som tar høyde for skuddår, så årsoversikten + Februar har to eksemplarer. Årsoversikten har også en variant med tittelen "ÅRSKUNST" og en uten. På den uten kan man f.eks lage dekorative navn. Det finnes en engelsk variant også, klikk her.

Disse bildene ble sendt inn av Kristine Edvardsen og klasse 3C på Saltvern i Bodø. De har hentet temperatur hver morgen kl 9 på yr.no.

Her er mine forslag til måter å bruke denne fargekalenderen på:

    • La barna fargelegge fritt. Man teller dagene som har gått, ser hvor mange det er igjen ut i fra fargene. Fritt valg og de kan lage det mønsteret de selv måtte ønske. Man kan også gjøre det i fellesskap der man henger opp kalenderen og veksler på hvem som får farge dagens "brikke".
    • Bestem intervaller på utetemperaturer og be elevene om å fargelegge ut i fra dagens temperatur som en værlogg. Når året går mot slutten vil de ha en temperaturoversikt og kunne få et overblikk. Gjenta aktiviteten i 2021 og bruk dem for å sammenligne. Er det stort sett likt? For spesielt kalde eller spesielt varme dager kan man merke med stjerner eller andre ikoner.
    • Bruk kalenderen som et følelsesbarometer, eller en slags innsjekk på hvordan dagen har vært. Da tar man det når dagen er over. Man kan bruke røde/grønne følelser/tanker, eller la elevene selv definere hvilke farger som for dem representerer gode/mindre gode/dårlige dager. Dette kan utvides med en skrivebok der de får muligheten til å dele grunnen bak fargen. Det kan være greit å kunne gå tilbake og se hvorfor man har hatt det som man har hatt det, om enn bare i stikkordsform.
    • Bruk månedskalendere for å både loggføre evt følelser. temperaturer eller bare nedtelling + bruk rutene bak for å tegne inn spesielle hendelser i løpet av måneden. Man kan dokumentere en film man likte godt, et prosjekt man gjennomførte, oppsummere emner fra ett eller flere fag, stort og smått.

Det var noen enkle tips - kanskje finner du på en annen måte å bruke den på? Del da gjerne med meg enten i kommentarfeltet under, eller ta turen innom Lærerlaget-gruppen på Facebook.

Last ned her: Fargeleggingskalender

NB! Når du klikker på linken for å laste ned vil den automatisk starte nedlasting. Dersom du har sperre på popups på i nettleseren kan den stoppe nedlastingen. Da må du slå den av. 🙂

Publisert: 5. januar 2020
Endret: 18. mai 2022

Materiell som har mer fargelegging/tegning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *