Finmotorisk trening hos de yngste
Motorikk betyr evnen til å styre kroppens muskler. Man skiller mellom fin- og grovmotorikk. Grovmotorikken går på hjernens styring av muskler i bein, armer, bryst, nakke, rygg med flere. Dette er viktig for å kunne gå og være i generell bevegelse. Finmotorikken handler mer om å kunne styre de litt mer fjerne musklene, for eksempel i hender, øyne, munn, føtter og i ansiktet. Slike muskler er viktige for litt mer nøysomt arbeid og gjøremål, som å skrive, lukke en glidlås, tegning og mye mer.
Finmotorisk trening er viktig for blant annet å få en funksjonabel håndskrift. Hvis man har vansker med finmotorikken vil det være ekstra krevende å løse oppgaver med blyant. Dette stjeler energi og fokus man helst skulle brukt til selve oppgaveløsningen.
Det er viktig å merke seg at noen finmotoriske vansker kan trenes bort, mens andre ikke kan det. Da må man bruke hjelpemidler for å kompensere for vanskene. Les mer om dette hos Statped.no.
Å styrke håndmusklaturen er positivt for finmotorisk utvikling. En måte å gjøre dette på er med "tegnestift-matter", det jeg liker å kalle "prikkebilder". Elevene får en tegning, bokstaver (eller begge deler). På disse prikkebildene kan de bruke en helt enkel tegnestift, da må de gripe som en pinsett for å stikke gjennom.
Jeg skriver oftest ut på kopipapir, men arkene må ha en bakgrunn for å ikke stikke rett i pulten. En korktavle er godt egnet til dette, eller bare en vanlig avis. Det går også an å spore med blyanter også selvsagt. Man kan også stikke ut andre figurer som ikke er laget av prikker, og få samme type øving.
Aktiviteter som trener finmotorikken vi trenger i skolesammenheng
- Tegning og skriving
- Knyte lisser eller bånd
- Forme modelleire-figurer
- Forme trolldeig-figurer
- Legge perler på brett, både med fingre og pinsett
- Tre perler på en piperenser
- Plukke opp eller sortere gjenstander både med en ekte pinsett og med pinsettgrep/fingrene
- Klippe ut former og figurer med saks
- Klippe og rive i tykkere papir
- Lage collage av ulike materialer
- Kle av og på dukker, kneppe knapper mm.
- Bygge med LEGO eller unifixklosser
Finmotoriske øvekort satt på ring
En svært enkel aktivitet jeg har brukt mye på stasjoner er slike finmotoriske øvekort. De har ulike border og mønster, som spores av eleven. Her er det om å gjøre å være nøye - å ta seg god tid til å treffe.
Kortene bør gjerne lamineres, så kan de tørkes av og brukes på nytt og på nytt. Et lite hull i gjørnet og en bokring så er aktiviteten klar. For å få vekk alt av fargerester bruker jeg innimellom antibac for å tørke av, det har pleid å fungere veldig bra. For visking underveis finnes det egne whiteboardsvamper, men babywipes er også noe som kan brukes. Hvis man ikke ønsker å laminere og sette på ring kan man jo også lage et lite hefte av border, arbeidsark eller lignende. Det viktigste er å få øvd seg godt! 🙂
Sansemotoriske kasser
Sensory bins Hvis du søker på Pinterest etter sensory bins kommer det mange hundre tusen resultater. Det er alt fra lekelandskap med dyr til ulike teksturer som gjenstander ligger i. Oppgaver kan også legges i slike sansemotoriske kasser.
Modelleire er godt egnet for fimotorisk trening
I modelleiren sin natur ligger det jo at man kan bruke den på nytt og på nytt og på nytt. Dette er en stor fordel soom aktivitet på stasjon i skolen. En ressurs som ikke brukes opp! Her er det også fint å laminere oppgavekort for å gi elevene en mal å følge, eller ha andre illustrasjoner klare som de kan forme rett på pulten. Akkurat hva man former er ikke det viktigste her, men det er jo selvfølgelig fint å kombinere dette arbeidet med andre tema man jobber med.
Rull pølser med hendene, bruk rullepinner og form figurer. Dette fungerer selvsagt med trolldeig, modelleire, vanlig leire, cernit osv. Trolldeig gir jo også noe ekstra til hele prosessen i og med at man kan lage et sluttprodukt.
Modelleire har flere fordeler enn den som helt konkret går på finmotorisk trening også. Å jobbe med modelleire og forme er god øving for kreativitet og utvikler fantasien. I tillegg får man trent øye- og håndkoordinasjonen sin. Jo mindre figuren man skal lage er, og jo flere detaljer den har, jo mer krever oppgaven. En annen bonus er jo at det er en relativt rolig oppgave som inviterer til konsentrert, men også sosialt, arbeid. Perfekt for stasjoner og vel verdt å bruke tid på!
Ferdig materiell for finmotorisk trening og taktilt arbeid!

Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613