12 fordeler med fargelegging (for barn OG voksne)
Fargelegging er en aktivitet som de fleste barn setter pris på. På mye av materiellet jeg lager er det med små tegninger som kan fargelegges når en oppgave er løst som en liten bonus. Visste du at fargelegging også har en rekke fordeler?
1: Fargelgging kan redusere stress
Å fargelegge er rett og slett beroligende. Vi mennesker har en hjernedel som kalles amygdala. Det er denne delen av hjernen som blir aktivert i situasjoner der man føler seg stresset eller redd. Å fargelegge kan faktisk bidra til å 'roe ned' denne delen av hjernen.
Jeg fant en interessant studie fra 2005 (pdf) som undersøker om fargelegging av mandalas kan redusere stress? Studien fant at de som fargela meldte inn drastisk nedgang av angsttilfeller. Fargelegging er derfor også bra for mennesker som strever med angst, eller har angst som en bieffekt av for eksempel PTSD, depresjon eller andre psykiske lidelser. Fargelegging kan for mange være effektiv meditasjon (les mer om denne fordelen lenger ned).
2: Fargelegging trener hjernen
Fargelegging aktiverer begge deler av hjernen samtidig. Kreativitet, logikk, finmotorikk og koordinasjon er ferdigheter som trenes og utvikles når hjernen aktiveres på denne måten. Å lage mønster f.eks trener den delen av hjernen som har med logikk å gjøre. Å blande farger eller finne farger man syns er fine sammen trener den kreative delen av hjernen.
3: Fargelegging og tegning kan hjelpe med hukommelsen
Når noe er vanskelig å huske kan det ofte hjelpe å fargelegge og/eller tegne det. Man kobler kunnskap til et bilde, og det kan for mange feste seg bedre. I naturfag er det for eksempel aktuelt å fargelegge modeller av ulike systemer for å lære og huske. I samfunnsfag kan man fargelegge og tegne på tankekart osv.
4: Fargelegging forbedrer håndskriften
Når man fargelegger øver man samtidig på finmotoriske ferdigheter, samt utvikler muskulaturen i hånden. Dette kommer til nytte også når man skal skrive, fordi det er helt essensielt for å kunne skrive på en god og effektiv måte. Fargelegging kan også være en mer lystbetont aktivitet for å øve på blyantgrepet, heller enn å bare skrive. En utviklet finmotorikk vil også hjelpe med å løse andre oppgaver i andre sammenhenger, det er rett og slett en viktig ferdighet for livet generelt..
5: Fargelegging utvikler koordinasjonen
Det er flere grunnleggende ting ved fargeleggingen man trenger koordinasjon til, nærmere bestemt øye-hånd-koordinasjon. Å spisse en blyant er en slik oppgave. Å holde blyanten riktig, og ikke minst å fargelegge innenfor strekene krever også at man er koordinert.
6: Fargelegging er en stille meditasjon
Mange syns det kan være vanskelig å meditere der fokuset er på å sitte stille, jobbe med pusten og finne balanse. Mye av dette skjer naturlig mens man tegner, og man kan oppleve å være i bedre balanse etterpå.
7: Fargelegging kan utvikle tålmod og fokus
Å jobbe nøysomt med en oppgave over tid kan bidra til å utvikle tålmodighet. Barn som fargelegger og tegner mye viser ofte at de kan konsentrere seg bedre, rett og slett fordi de har øvet på å jobbe konsentrert med en oppgave. I tillegg vil øvingen på disse to ferdighetene gi barna en mestringsfølelse. De klarer å fullføre arbeidet sitt - det er alltid en god følelse.
8: Fargelegging kan skvise ut negative tanker
Hvis man har negative tankerekker og sliter med å bryte dem kan fargelegging hjelpe. Å fokusere energien på mønster, fargevalg og detaljene i fargeleggingsarbeidet gjør at det er mindre plass til tanker om konflikter, problemer mm. Problemene man har blir naturligvis ikke borte, men det kan hjelpe å få tankene over på andre ting i alle fall for en liten stund.
9: Fargelegging kan være en "pause" fra verden
I dagens samfunn der de fleste er påkoblet og pålogget nesten døgnet rundt kan det for mange være godt med en pause. Samfunnet vårt er konkurransepreget og det er mye press både i form av å lykkes på skole og i arbeid, kroppspress og ikke minst press om å passe inn. Å fargelegge kan ha en nesten "rensende" effekt. Det finnes ingen fasit, ikke noe prestasjonspress og ikke noe tidspress. Det er en aktivitet som ikke handler om å være best, å vinne eller å konkurrere. Det er rett og slett bare kos.
10: Fargelegging er et analogt alternativ
Stadig mer blir digitalt, og selv om det også er mulig å fargelegge digitalt nå er det noe eget å fargelegge på papir. Det kan være nyttig med en skjermfri stund for de fleste. Voksne kan kanskje driste seg til å sette telefonen på lydløs, også?
11: Fargelegging øker kunnskap knyttet til tegning
Mens man fargelegger utvikles kunnskap om blant annet linjer, perspektiv, skyggelegging, farger, nyanser, fargetoner, figurer og form. I tillegg kan man bli kjent med mønster, symmetri og speiling.
12: Fargelegging og tegning stimulerer kreativitet
Det er jo egentlig selvforklarende at å få sette i gang med ulike farger vil stimulere kreativitet. Å variere mellom ren fargelegging og det å tegne er bare en pluss. Å være kreativ med fargevalg, kombinasjoner og mønster er enkelt og artig. En hel liten fantasiverden kan bli til gjennom fargelegging og tegning.
Som du ser er det mange grunner til å ta seg tid til litt fargelegging - og samtidig vite at det finnes faglighet i tegningen óg! 🙂

Gratis mandalas! Samarbeid eller tegn alene
Samlepakke: Fargelegging
Annet interessant...
Større opplegg med store fargeleggingsmuligheter
Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613
Interessant lesing! Har erfaring med fargelegging som angstdemping hos elever som trenger å koble av. Veldig greit å ha fargelegging tilgjengelig som ventearbeid også.