LESETEATER: Kognitive, affektive og faglige fordeler!

Leseteater er en spennende metode i språkundervisningen. en gruppe har høytlesing av en tekst som på forhånd er delt inn i mindre enheter/roller. Lesingen veksler mellom deltakerne. Når rollene er fordelt før høytlesningen bidrar det til å gjøre situasjonen kontrollert og trygg. Med ulike roller kan man tilpasse etter lesenivå på en enkel måte, og på den måten gi god tilpasset opplæring. Høytlesingen kan også kombineres med dramatisering.

Leseteater var et veldig kjærkomment avbrekk på den vanlige lesingen da jeg selv gikk i grunnskolen. Det skjedde ikke ofte, men jeg husker det fremdeles godt. Spesielt i engelskundervisningen fra ungdomsskolen, der reader's theater gjorde at det plutselig ble mye mindre flaut å snakke engelsk. Som lærer har jeg brukt det selv utallige ganger - både helt enkelt og på en eller to skoletimer, og i større omfang der vi kler oss ut og tar skikkelig godt i. Begge deler fungerer utmerket! Jeg har mange manus å bearbeide og legge ut, men vil gjerne dele noen tanker rundt leseteater som metode - forhåpentligvis til inspirasjon!

Hva er leseteater?

Leseteater er en spennende metode i språkundervisningen og er for mange et positivt avbrekk fra den vanlige leseundervisningen. Leseteater går enkelt forklart ut på at en gruppe har høytlesing av en tekst som på forhånd er delt inn i mindre enheter/roller. Lesingen veksler mellom deltakerne. Når rollene er fordelt før høytlesningen bidrar det til å gjøre situasjonen kontrollert og trygg. Med ulike roller kan man tilpasse etter lesenivå på en enkel måte, og på den måten gi god tilpasset opplæring. Høytlesingen kan også kombineres med dramatisering.

Leseteater kan gjøres enkelt på noen få timer, eller som et større prosjekt med kostymer og full pakke! 🙂

Leseteater - kognitive og faglige fordeler

Forskning viser at elever som deltar i leseteater har større fremgang i blant annet muntlig leseforståelse, ordgjenkjennelse, og lesehastighet enn elevene i kontrollgruppen. Fremgangen viste seg også fra tekst til tekst, og var altså kumulative. Mens elevene øver på rollene sine frigjøres lærer til å gi hjelp etter behov. Når teksten bearbeides mange ganger og uttale/lesing korrigeres får man også en mye bedre flyt.

Leseteater - affektive fordeler

  • Elever som er passive og har lite selvtillit får positiv erfaring med lesing og tekstarbeid, øker selvtillit og entusiasme for lesing og fremføring.
  • Siden leseteater er en gruppeaktivitet bærer man ikke alt ansvaret alene.  All oppmerksomhet er ikke rettet mot en person men mot gruppen som helhet.
  • Mange elever blir så opptatt av å hjelpe hverandre med lesingen og tekstarbeidet at de «glemmer» litt av angsten de selv har for å lese høyt.
  • Elevene blir trygge på teksten som tilhører sin rolle og får lest den mange ganger før de må fremføre noe for andre.
  • Positive leseopplevelser gir økt motivasjon for å lese mer senere.

Foreslått ukeplan for leseteater

  • Mandag – leseteater deles ut

Elevene får utdelt et leseteatermanus. Fremgangsmåten videre er avhengig av om du bruker ett manus til hele klassen, eller om du har ulike manus til hver gruppe. Hvis alle gruppene har samme manus er det lurt at lærer leser gjennom manuset, gjerne to ganger.  Lærer kan også lese inn ulike stykker og dele med elevene på læringsplatformen skolen bruker. Elevene kan med fordel lese teksten hver for seg og skrive et enkelt sammendrag.

  • Tirsdag - rollefordeling

Rollefordelingen kan også gjøres mandag hvis du foretrekker det. Elevene får hver sine rolle, og de bruker markeringstusj for å fremheve sine linjer i manuset sitt. Gruppene samles og sitter i en sirkel. Nå begynner arbeidet med å lese gjennom teksten mange ganger sammen. Dette gjentar gruppen så mange ganger de rekker før timen er ferdig.

  • Onsdag –uttale/intonasjon + gruppearbeid

Jeg syns det er greit å ta en gjennomgang av stykket med hver gruppe (eller felles hvis alle arbeider med samme leseteater). Da har jeg fokus på flyt i lesingen og intonasjon. Å leve seg litt inn i det man leser gir en mye bedre opplevelse for publikumet, men det kommer ikke av seg selv. Å lese mange ganger gjør at man blir trygg og kan slippe seg litt mer løs. Det har også vært nyttig at elevene tar opp seg selv mens de leser og lytter etter egne feil. Til dette har jeg brukt læringsplatformen vår It’s Learning, men man kan også gjøre det med egen mobil f.eks.

  • Torsdag - gruppearbeid

På torsdag jobber vi videre med lesing i grupper.  Elevene gir hverandre tilbakemelding med fokus på uttale og intonasjon. I denne timen lager også elevene helt enkle rollekort. Da får de kartong som jeg har delt inn i ca. A6 størrelse, hullemaskin og litt tråd. De skriver navnet til rollefiguren sin på kortet og knyter tråden sånn at det kan henge rundt halsen. Dette kan du også bruke rollefigurarkene til!

  • Fredag - fremføring

Nå er det på tide med fremføring! Gruppene fremfører hver sin gang for klassen. Her er det viktig å minne om hva det vil si å være et godt publikum. Man lytter, følger med og er oppmuntrende. Det går også an å benytte seg av «to stjerner og ett ønske» som kameratvurdering i denne settingen – eller bare ta en runde med komplimenter (obs! viktig da at alle elevene i gruppen får høre noe positivt!).

Man må på ingen måte bruke en hel uke, eller ha en økt hver dag. Det er imidlertid viktig at elevene har god nok tid til å lese og øve. Hvis denne ukeplanen ikke passer med timefordelingen din så kan du tenke at det gjelder for 5-7 økter. Hvis du ble inspirert til å sette i gang med denne kjekke metoden men mangler materiell kan du se mine ferdiglagde alternativer under! 🙂 Lykke til!

Publisert: 26. oktober 2017
Endret: 5. desember 2020

Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613

14 kommentarer til “LESETEATER: Kognitive, affektive og faglige fordeler!”

  1. Du sa at du hadde erfaring fra leseteater på engelsk. Har du noe som passer for ei 4.-trinns-gruppe som er flinke engelsk-lesere. Jeg er ute etter litt avveksling, og de er også veldig flinke «skuespillere» de fleste av dem. De framførte en stor musikal om mobbing på norsk før jul og de gikk med sjumilsstøvler når det gjaldt egen leseutvikling.
    Mvh
    Liv

  2. Jeg har aldri hørt om lese-teater. Takk for tips; Dette så annerledes, gøy og lærerikt ut, og med så mange fordeler👍🏻

  3. Hei Maren🙂
    Jeg blir imponert over din kreativitet og evne til å lage motiverende opplegg! Jeg har ikke prøvd akkurat dette, men jeg må gjøre noe med det. For dette virker helt supert😃

  4. Klassen min elsket leseteater! Anbefales på det varmeste! Brukt en del i engelsk, både som lekser og fremføring. Mye god øving og høyt engasjement! Lett å skrive inn ekstra-roller om en trenger det.
    Tusen takk for gøy og lærerikt opplegg, Maren!

  5. Leseteater høres fryktelig spennende ut. Det har jeg lyst å prøve med min 3. klasse til høsten. Tusen takk for mange flotte og inspirerende opplegg👍🏻.

  6. Hei, lesetekster høres ut som en kjempe god ide. Det kommer jeg til å prøve. Takk for gode ideer og ressurser. Mvh. Hanne Lise

  7. Takk for et engasjerende opplegg! Har brukt leseteatertekstene dine på lesekurs og elevene likte å få egne roller som de skulle øve ekstra godt på. Elevene merket godt egen fremgang fra mandag, da de fikk tildelt roller, til «fremføring» på fredag. Flott opplegg som jeg gjerne anbefaler til andre.

  8. Jeg gleder meg til å teste ut leseteater med elevene👍 Masker og kostymer kan hjelpe elevene til å gå i rolle, og ufarliggjøre lesingen, spesielt i engelsk😊

  9. Tusen takk for tips! Genial måte for å tilpasse etter lesenivå😊 gleder meg til prøve dette ut i klasserommet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *