Fortellersteiner som metode – billig, enkelt og engasjerende!

Fortellersteiner er en billig, enkel og engasjerende måte å arbeide med tema på. Rett og slett et kinderegg! Alt du trenger er noen bilder, en saks, steiner, pensel og modge podge (syrefri og trygg å bruke) Les mer og finn en mal som du kan ta i bruk på 1-2-3.

Hva er fordeler og muligheter med fortellersteiner?

 • muntlig aktivitet
 • skriftlig aktivitet
 • visuell læringsstil støttes
 • taktil læringsstil støttes
 • organisering, kategorisering, sortering
 • koble det abstrakte med det konkrete
 • jobbe med kronologien i hendelser, fortellinger mm.
 • gjenfortelling, videre diktning

Så mye på en gang? Ja - les videre!

Hvilke tema passer fortellersteiner til?

Alt! 😉 Fortellersteiner kan brukes i forbindelse med alle slags tema. I dette innlegget tar jeg for meg eventyr, men de kan lages for å gjenfortelle påskefortellingen eller juleevangeliet, for å oppsummere de store oppdagernes reiser, for å lære om brøk... you name it! Det handler om å koble det abstrakte sammen med det konkrete. Gi elevene noe i hånden som de kan ta på, organisere, sortere, fortelle om, vise med. Å koble på den taktile sansen forsterker læringen, særlig for elever som heller mot en slik læringsstil. I tillegg har man det visuelle med illustrasjonene på steinene, eller ord hvis man skriver det. Å se for seg steinene når man jobber videre med tema kan være en fordel!

Jeg elsker å arbeide med eventyr. På den ene siden har man det åpenbare inneholdet som ligger i selve eventyret, å lære om dem og bli kjent med tradisjonelle fortellinger. På den andre siden kan dette arbeidet romme så utrolig mye mer! Det er enkelt å bake inn lesing og skriving - for eksempel gjennom samlepakken jeg har laget med femten ulike eventyr. Man kan ha korte framvisninger til større forestillinger, dramatisering og rollespill er enkelt med eventyr. Muntlige aktiviteter står i fokus. Her kommer også fortellersteiner inn!

Hvordan lager man fortellersteiner?

Det er utrolig enkelt. Alt du trenger er noen flate og glatte steiner, illustrasjoner eller ord som kan klippes ut og modge podge. Sistnevnte er en type decoupagelakk som tørker på 30 minutter. Gjør forberedelser med å klippe ut alt som skal brukes, og finn steiner som har en passelig størrelse. Jeg syns det er greit å skaffe steiner på butikker som f.eks Plantasjen. Størrelsesmessig gjør det ingenting om motivet går litt ut over kanten, modge podgen vil feste den til steinen.

Lakken pensles lett på steinen. Man trenger ikke et tykt lag, men hele flaten som motivet skal festes på må være lakkert. Man bør ikke vente for lenge før man legger på motivet, da vil lakken tørke. Motivet legges på før man tar et nytt lag med lakk igjen. Noen ganger har jeg pleid å bruke to lag, litt avhengig av om det ser solid nok ut eller ikke.

La det tørke - og vips, en fortellerstein er ferdig!

Fortellersteiner har flere bruksområder!

Fortellersteinene kan brukes i samlingsstunder, på stasjoner, i små grupper, en til en - det meste! Det ligger jo litt i selve navnet også; fortellersteiner. I tillegg til innendørsbruk er de flotte å ta med på uteskole! Vanlig modge podge er ikke vanntett, men den er vannavvisende. I selve lakken er det blant annet vinylacetat, og kombinasjonen med de andre ingrediensene gjør at den avviser vann. Det skal ikke være et problem å bruke på utskole, jeg har gjort det tidligere og aldri opplevd at de blir ødelagt. I og med at de er så rimelige og kjappe å lage er det likevel ikke noen stor sak dersom dette skjer. Det finnes også en egen modge podge beregnet på utendørs bruk hvis man vil være helt sikker.

I tillegg til innendørs bruk og utendørs bruk i barnehagen og på skolen blir de også nydelige gaver! Jeg tenker på morsdag, farsdag, julegaver og sommergaver. La elevene klippe ut fine motiver fra ukeblad - eller enda bedre: tegne selv! Finn steiner når dere er ute på tur og gjør det til et kjekt prosjekt. De kan også skrive om fremgangsmåten, beskrive hva de har laget og evaluere arbeidet. Det kan med andre ord være en kjapp aktivitet for en dobbelttime i K&H, eller et prosjekt dere arbeider med over litt tid!

Hvis du vil bruke illustrasjonene fra eventyrene du ser på mine bilder kan du laste dem ned gratis fra ressursbiblioteket her! Du kan også bruke illustrasjoner fra serien med eventyropplegg, eller hvilke som helst andre bilder du måtte ha! 🙂 Håper dette var en inspirerende metode! Del gjerne bilder hvis dere velger å lage slike steiner, for eksempel med #malimoskole på Instagram! ♥

Publisert: 5. august 2019
Endret: 5. august 2019

Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613

57 kommentarer til “Fortellersteiner som metode – billig, enkelt og engasjerende!”

  • God idé 😁 Har brukt fortellerterninger og bilder tidligere, men ned disse kan man jo variere som man selv vil 👍

 1. Det med fortellersteiner var en kjempe god ide. Jeg har brukt terninger jeg har laget i papir, men med steiner blir det mer holdbart. Takk for ideen!

 2. Takk for et svært godt tips! Gleder meg til å lage «Fortellersteiner». Tenker at elevene mine skal få lage egne fortellersteiner også.

 3. For ein god idé! Eg har god erfaring med fortellerkort frå før, no vart eg inspirert til å prøve noko nytt!

  • Ja, fortellerkort er også veldig kjekt. Slike steiner kan jo gjerne brukes sammen med kortene også. Ikke så mye som skal til for å løfte interessen enda mer. 🙂

 4. Kjære Maren,

  Jeg får ikke skrytt nok av deg til kollegaer, og de ferske lærerene som kommer inn på skolen vår. Du er virkelig en av de som redder vår lærerhverdag! 🙂
  Jeg er selv en fersk tobarnsmamma i 30 årene som nå i høst skal tilbake i jobb, så å få muligheten til å finne ett hjelpemiddel hadde bare vært GULL verdt 🙂

 5. Går ute i disse dager og leter etter de perfekte steiner 😀
  Jeg er nyutdannet lærer og vil bare takke for all den inspirasjonen jeg finner her inne, det gjør skolestart mer morsomt og mindre stressende!

 6. Dette var et supert tips for små elever som trenger å bruke fingrene mens de arbeider. Takk! 😀

 7. Har brukt mye fortellersteiner! Det samme med kongler og pinner! Elevene engasjeres lett og man fenger mange 😊

 8. Takk for tips 😀 Eg har ein pose med steinar samla på stranda på Kreta for 3 år sidan, no veit eg endeleg kva dei skal brukast til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *