Gode bøker om vanskelige tema
Jeg samler på gode bøker om vanskelige tema, og legger til flere på listen her etterhvert som jeg kommer over dem. Har du noen gode forslag vil jeg gjerne høre det i kommentarfeltet!
Mange tema er forferdelige. Forferdelige å tenke på, forferdelige hvis man opplever dem selv, og ikke minst forferdelige hvis man har elever som har vært gjennom dem - eller går gjennom dem. Av og til avdekkes ting gjennom samtaler ut fra tekster og tema man har om på skolen, og da er det viktig å ha en plan for hvordan man skal ta tak i det.
For ordens skyld: jeg mottar ingenting i bytte mot å føre opp bøker på denne listen. Denne har jeg laget av egen fri vilje og interesse. 😉
Bøker om skilsmisse
Krigen av Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus (2013) handler om når foreldre kommer i krig med hverandre. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom mor Gro og datter Kaia. Jeg syns den er veldig dramatisk med korte og skarpe setninger, og overdårig grafikk. Veldig tøft laget og skrevet! Som skilsmissebarn selv syns jeg dette var godt og beskrivende om hvordan barn takler skilsmisse (og så må vi huske at spekteret på reaksjoner er stort!)
Bøker om følelser og ulike vansker
Inni mamma av Daniele Alves (2016) er en bok for barn som lever i emosjonelt kompliserte relasjoner. «Inni mamma bor en trist, trist dame. Tårene hennes triller og triller og da blir det flom hjemme hos oss.» Forfatteren er mangeårig forsker på barns psykiske helse.
Snill av Gro Dahle og Svein Nyhus (2002) handler om Lussi som er så snill og stille at hun bare blir borte. Boken viser at snille piker må stå opp for seg selv og finne sin egen vei.
Skylappjenta av Iram Haq (2009) handler om forelskelse, tvangsekteskap og frigjøring. Den er også filmatisert.
Akvarium av Gro Dahle og Svein Nyhus (2014) er en allegori over temaet omsorgssvikt, der Moa må ta vare på sin egen mor. Den kan også leses som en fantasifull bok uten å komme inn på dette temaet. En nydelig og sterk bok!
Håret til mamma av Gro Dahle og Svein Nyhus (2007) handler om en psykisk syk mor, og hvordan datteren Emma forholder seg til henne. Denne syns jeg var sterk og gripende, en bok som kan gi mange gode og vanskelige samtaler.
Følelsesbiblioteket av Anna Fiske (2015) er egentlig en serie med bøker om ulike følelser. Sinne, Sjenanse, Forelskelse, Redd, Sjalusi, Sorg, Lykke. Disse syns jeg er morsomme, samtidig som de er alvorlige. Bøkene legger fint opp til refleksjon og diskusjon. Målgruppen er egentlig barn og ungdom med syn- og hørselsskader og psykisk utviklingshemmede, men jeg syns bøkene passer til alle slags barn egentlig.
Henrik har en hemmelighet av Kirsti Hansen Demèny og Therese Holt (2010) handler om at faren til Henrik sitter i fengsel. Han er redd for å si det til noen, men deler hemmeligheten med vennene sine. Boken er interessant også for barn som ikke har noen erfaring med relasjoner til noen i fengsel.
Himmelspringaren av Sissel Horndal (2008) handler om å være annerledes! En dag blir et lilla lam født, og ingen vil egentlig vite av dette lammet. En nydelig historie med masse heltemot og vennskap.
Badedrakten av Åsa Storck (2004) er en lettlestbok som handler om utfordringer knyttet til kombinasjonen av skandinavisk og somalisk kultur. Faduma har lyst til å bade sammen med klassen men får ikke lov av foreldrene. Hun skiller seg derfor ut der hun sitter påkledd ved kanten hver gang klassen bader, og det er noe mange barn kan kjenne seg igjen i: å være annerledes - og at man gjerne ikke ønsker å være det.
Bøker om vold i hjemmet
Sinna mann av Gro Dahle og Svein Nyhus (2003) handler om den lille gutten Boj som bor i et hjem der far slår mor. Boj er redd og tror at det er hans skyld. Men selv om det ser mørkt ut så er det hjelp å få - fra selveste Kongen! I følge forlaget har boken et viktig budskap til barn som opplever det samme som Boj: Du er ikke alene. Det er ikke din skyld. Du må si fra til noen du stoler på. For det behøver ikke være slik!
Bøker om overgrep
Jeg sa ikke kom inn av Eli Rygg (2005) handler om jenta Maria som har vært utsatt for overgrep av sin filleonkel. Boken følger Maria og familien på veien fra krise og sitt livs sjokk til at ting sakte blir bedre igjen. Boken prøver å vise barn at det tar tid, men med gode voksenhjelpere kan ting bli bedre igjen.
Blekkspruten av Gro Dahle og Svein Nyhus (2016) er en bildebok om seksuelle overgrep mot barn, incest. Den er laget i samarbeid med Incestsenteret i Vestfold. Den er utrolig sterk, og har fått fantastisk omtale. Å bruke denne på skolen er viktig, og man må ha en plan på oppfølging! Les dette intervjuet med Gro Dahle som forteller mer om boken.
Elin under havet av Sofia Malmberg (2013) handler om jenta Elin som får kontakt med en kampsporttrener på nettet. Han er veldig hjelpsom og grei, og inviterer henne til kampsportstudiet der han har onde hensikter. Han forgriper seg på henne, og boken handler om hvordan Elin kommer seg gjennom dette.
Bøker om døden / sorg
Farvel, Rune av Marit Kaldhol og Wenche Øyen (1986) handler om Sara som leker med jevngamle Rune nede ved vannet. Rune drukner. Boken forteller om hvordan Sara opplever dette, om sorgen hennes og alle spørsmålene hennes rundt det å dø. De fleste av oss husker denne godt fra barneskolen, og jeg syns ærlig talt den er like rørende fremdeles.
Roy av Gro Dahle og Svein Nyhus (2008) handler om hunden Roy, og at han en dag dør. Dette var den første bøkene av duoen jeg leste, og jeg syns den var vakkar. Gode spørsmål om døden, og en slags ufarliggjøring.
Annas himmel av Stian Hole (2013) handler om at Annas mor dør, og etterlater Anna og pappaen i stor sorg. Boken er nydelig illustrert og man kan bruke timesvis på jakt etter detaljer. Typisk Hole-stil med andre ord!
Jeg er døden av Elisabeth Helland Larsen og Marine Schneider (2015) handler om døden. Denne boken syns jeg har en fin fremstilling og en veldig koselig grafikk.
Pappaen min bor i himmelen av Bjørg Thorhallsdottir (2009) er en ekstra rørende bok syns jeg. Bjørg mistet mannen sin i ung alder og denne boken er basert på en hun lagde til sin sønn, som mistet sin pappa. Det blir på en måte enda mer virkelighetsnært når man vet at forfatteren har mistet noen så nær.
Skorpen av Charlotte Moundlic og Olivier Tallec (2001) handler om en liten gutt som mister moren sin og strever veldig med dette. Han finner ut at han hører moren sin stemme når han piller på en skorpe han har på kneet, så han vil ikke la den gro. Rørende bok om hvordan man lever videre uten en man er glad i, med fine illustrasjoner som ofte er preget av røde farger!
Bare skyer beveger stjernene av Torun Lian (1994) er en bok som handler om sorg, og som også er filmatisert. "Når 11-årige Maria plutselig mister sin lillebror Pilten til kreften, blir hennes mor så syk av sorg at hun støter omverden fra seg. I forsvar søker Maria tilflukt i egne fantasier og bygger opp en mur rundt seg. I et siste desperat forsøk på å få familien samlet, blir Maria sendt til sine besteforeldre i Bergen inntil moren blir frisk. Her møter hun den ukompliserte, åpne, entusiastiske og sjarmerende gutten Jakob. Ved hjelp av sin livsglede og spesielle livsfilosofi, blir det Jakob som langsomt får Maria ut av skallet. Med nytt syn på livet oppsøker hun moren, slik at de kan forsones og starte på et nytt liv sammen..." Denne historien holder seg godt til tross for at den ikke er nylig utgitt.
Det var alle bøkene jeg har samlet til nå, håper du fikk noen nyttige tips! 🙂
Andre bøker som har blitt tipset om og anbefalt:
- Wilma har to mammaer av Lone Halvorsen (om donorbarn)
- Filiokus og Blåmann-klåmann av Marit Hoem Kvam (om overgrep)
- Tårer forandrer ingenting av Espen Dekko (om en jente som har mistet sin far)
- Pappa sitter i fengsel av Elisabet Omsèn
- Cornelia flytter i fosterhjem av Ritva Fyhn-Pettersen
- Skalla av Randi Fuglehaug (om sykdom)
- Dragen av Gro Dahle (om psykisk vold av mor)
- Blekkspruten av Gro Dahle (om seksuelle overgrep)
- Sesam sesam av Gro Dahle (om pornografi)
- Kjemomannen Kasper av Helle Motzfeldt (om kreft)
- Brage tenner så det brenner av Robert Starling (om aggresjonsvansker hos barn)
- Mammaen min er syk i følelsene sine av Elisabeth Hillstad (om depresjon)
- Det er min kropp av Lory Freeman (om overgrep)
- Jacob og hunden av Liv Frohde (om å miste hunden sin, døden)
- Farvel, herr Muffin av Ulf Nilsson og Anna-Clara Tidholm (om døden)

Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613
Hei! Anbefaler » jeg sa ikke kom inn» AV Eli Rygg 🙂
Den har jeg hørt om, men ikke lest. Takk for tipset, jeg skal definitivt sjekke den ut!
Så utruleg greit med eit slikt samleinnlegg! Eit tips: «Inni mamma» av Danielle Evelin Alves kom ut i 2016, og handlar om ei mor med psykiske vanskar. Forlaget har laga ein rettleiar om korleis fagpersonar kan nytte boka (men denne har hovudsakleg fokus på ein-til-ein samtalar med barn: https://figenschouforlag.no/wp-content/uploads/2016/06/Om-barneboka-Inni-mamma-veiledningshefte-for-FAGPERSONER.pdf
Tusen takk for godt tips! Veldig bra at de har laget en veiledning, det trengs! Skal absolutt sjekke den ut!
Jeg vil også anbefale «Bare skyer beveger stjernene», en eldre bok fra 90-tallet med med et godt tema og innhold som handler om Maria som mister lillebroren sin i kreft, og om hennes og familiens sorg. Boken er også filmatisert.
Takk for tipset Siri! Jeg har sett filmen, men ikke lest boken. Gripende historie!