Guider og tips til digitalt læringsarbeid

Etter at alle barnehager og skoler stengte ble det for noen en brå digital overgang. Mange var delvis digitale, noen fullstendig, og andre igjen ikke i hele tatt. Læringskurven kan være bratt, så her vil jeg samle noen enkle guider og tips til digitalt læringsarbeid - både med og uten Malimo-materiell. Det er fort gjort å tenke at Malimo er et analogt alternativ (siden man gjerne skriver ut mye av materiellet på denne siden), men veldig, veldig mye fungerer supert digitalt - og brukes allerede digitalt av mange! 🙂 Tipsene under er ressursuavhengige.

Å skrive ut flere sider på et "ark" - nyttig både analogt og digitalt!

I Adobe Reader har man utskriftsinnstillinger som lar en velge å skrive ut flere ark på en side. Dette gjør at en enkelt ressurs kan brukes på mange ulike måter både analogt og digitalt.

Plakater som egentlig er i størrelse A3 eller A4 kan skrives ut med mange sider på ett ark og dermed blir ressursen små kort som kan settes på ring.

Oppgavekort kan skrives ut mange på en side slik at det blir et arbeidsark i stedet for oppgavekort.

Oppgavekort eller klypekort som normalt er formatert inn med fire kort per A4-side kan halveres i størrelse dersom det passer bedre. Det gir også større tilpasningsmuligheter ut i fra individuelle behov.

Når det gjelder å gjøre dette digitalt så har det en fin funksjon hvis du vil redusere antallet sider som vises i f.eks BookCreator, Explain Everything eller andre apper og/eller programmer dere bruker. Fire sider á fire klypekort hver kan komprimeres til en side med 16 klypekort, og elevene kan bearbeide dem videre digitalt (ringe rundt riktig svar, spille inn en forklaring på svaret sitt osv). Det komprimerer rett og slett.

Hvordan bruke bare noen sider i en PDF digitalt?

Mange PDF-er man skal jobbe med er låste for redigering. Dette inkluderer også omrokkering av sider, sletting av sider eller uttrekking av sider. Dette gjøres på grunn av krav knyttet til bruken av grafikk, lisenser for fonter mm. Her er den aller, aller enkleste måten å hente ut akkurat de sidene du trenger på:

Hvis jeg likevel skal skrive ut, hvordan blir det best?

Av og til kan det være godt å ha en utskrift som støtte i digitalt arbeid. Kanskje ønsker man å ha en liten del av arbeidet samlet i en fysisk skrivebok? Å bevege seg helt vekk fra blyant og papir tror jeg ikke er lurt. I snutten under kan du se noen enkle tips til gode utskriftsinnstillinger. Viktigst av alt: skriv ut via Adobe Reader!

Anbefalte artikler med brukstips og videoguider!

Dersom du har tilgang til iPad i undervisningssammenheng anbefaler jeg alle fire innlegg under. Dersom det er datamaskin som gjelder er det fint å se på innlegget om BookCreator (de har også en onlineutgave) og innlegget om fjernundervisning. Der er det listet opp mange gode verktøy!


Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Publisert: 29. mars 2020
Endret: 29. mars 2021