Halloween – fiks ferdig materiell!

Fiks ferdig materiell til Halloween på Malimo.no - matematikk, leseteater, skriving, lesing og mange ulike spill!
Uhuuu - stilige gresskarlykter! 🙂

Knytt elevenes interesse for Halloween inn i flere ulike fag med leseteater, spill og mye mer. Finn forslag til fiks ferdige opplegg i dette innlegget!

Halloween - leseteater

Leseteater er en spennende metode i språkundervisningen og er for mange et positivt avbrekk fra den vanlige leseundervisningen. Leseteater går enkelt forklart ut på at en gruppe har høytlesing av en tekst som på forhånd er delt inn i mindre enheter/roller. Lesingen veksler mellom deltakerne. Når rollene er fordelt før høytlesningen bidrar det til å gjøre situasjonen kontrollert og trygg.

Med ulike roller kan man tilpasse etter lesenivå på en enkel måte, og på den måten gi god tilpasset opplæring. Høytlesingen kan også kombineres med dramatisering.

Les mer om fordelene med leseteater i bloggen her!

Leseteater er en fantastisk måte å arbeide med leseferdigheter! Dette finnes fiks ferdig på Malimo.no

I dette opplegget med LESETEATER møter elevene seks ulike roller. Rollene er differensierte og tilpasset ulike nivå av lesere. På den måten står man friere når man deler inn gruppene, og alle kan få en rolle de mestrer. Positive leseopplevelser er viktig for å beholde motivasjonen og interesse for å lese senere.

I tillegg til dette vanlige leseteateret finnes det også et parleseteater, som har tre leseteater med Halloween-tema:

Halloween - se, høre og føle

I ressursbiblioteket kan du finne en skriveaktivitet som handler om hva man kan se, høre og føle i et spøkelseshus. Denne ressursen er gratis og finnes på nynorsk, bokmål, nordsamisk og engelsk.

Den kan brukes som en idemyldringsaktivitet som gir grunnlag for videre skriving senere. Elevene kan arbeide individuelt, i par eller i gruppe. Oppsumer gjerne i plenum!

Gratis nedlasting av skriveressurs til Halloween

Begynneropplæring i matematikk

Klypekort-oppleggene som tilhører samlepakken for matematikk 1 er alle like av innhold, og er knyttet til begynneropplæringen. Dette settet er illustrert med Halloween-tema. Kortene er begrenset til tallområde 1-20. Oppgavesettene er like og består av:

  • Klypekort med addisjonsoppgaver 1-20, med og uten fasit på baksiden
  • Klypekort med subtraksjonsoppgaver 1-20, med og uten fasit på baksiden
  • Klypekort med telling/mengde, med og uten fasit på baksiden
  • Bildekort for telling og muntlig matematikk
  • Bildekort med tallord for telling og muntlig matematikk

Fasiten på baksiden gir elevene en tommel opp dersom de har plassert klypen på riktig svar. Dette gjør aktiviteten selvrettende. Du kan også skrive ut alternativet uten faist og bare sette et lite merke med blyant før du laminerer. Klypekort er utrolig enkle å forberede! Etter de er laminert og klippet ut har du dem i årevis, og kan ta dem frem med jevne mellomrom. Ta hull i et hjørne med hullmaskin, og heng dem på en ring for enkel organisering. Klypekort er egnet til en-til-en-undervisning, arbeid i par eller små grupper på stasjoner.

Halloween og multiplikasjon

For de litt eldre elevene har jeg laget et opplegg som bruker mange ulike innfallsvinkler til multiplikasjon - og alt med Halloween-tema. Det har vært en stor suksess! Opplegget har rett og slett mye mengdetrening, men pakket inn på en sånn måte at man ikke "merker" det så godt. 😉

Oppgavene dreier seg om ganging på flere måter (se eksempel på bildene), å koble gangestykke med figur/areal, tegne figurer til gangestykker, fylle inn tall/lage «number bonds», artige Halloween-ark for hver gangetabell, flere ulike «spinn og gang»-oppgaver og et ark for å spille fire på rad med gangetabellen!

Halloween - ett tema, flere spill

Et fantastisk utvalg av en rekke ulike spill med Halloween som tema! Finnes fiks ferdig på Malimo.no

De aller, aller fleste emner kan bakes inn i spill - og det gjør læringsarbeidet lystbetont og motiverende! I dette spill-opplegget har jeg forsøkt å kombinere så mye som mulig, og alle spillene kommer faktisk på nynorsk, bokmål og engelsk i samme opplegg. 🙂 Det inneholder blant annet tre ulike matematikkspill, bingo, memory, "Jeg har... Hvem har...?"-spill og bildekort som kan brukes på utallige måter. Mye å velge i for å jobbe med Halloween! Bingobrettene fra dette opplegget har jeg sendt ut på mail, nå finner du dem ressursbiblioteket også! KLIKK her for å finne dem! 🙂

Halloween-skrivestartere!

Jeg syns alle slags sesonger og tema er perfekt for å basere skriveoppgaver på, og Haloween er ikke noe unntak. Disse 25 skrivestarterne har jeg lagt ut på nynorsk, bokmål og engelsk.

Å skrive korte fortellinger er en oppgave som alltid er differensiert av natur. Elevene skriver ut i fra eget nivå; Noen kan skrive lange tekster, noen kan skrive litt kortere. Alle har de ulike ting som må øves på, noe som kommer godt til syne i elevtekster. Knytt fokuset på tilbakemeldingen du gir til det dere har som fokusområde i denne perioden. Det er ikke alltid like lett å komme i gang med skrivingen, og der kan kreative skrivestartere være en god inspirator!

Sammen med de yngste kan man også bruke dem for å lage spennende muntlige fortellinger som elevene kan tegne fra.

Det var litt tips og ideer til Halloween! Kos dere! 🙂 Uhuuuu!

Publisert: 27. oktober 2017
Endret: 26. oktober 2020

Høstprosjekter i K&H for 1.-7.!

Halloween + multiplikasjon!

Ressursbiblioteket - klikk her!

10 enkle julegaveprosjekter!

Fiks ferdig materiell med Halloween-tema:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *