Hentediktat som læringsaktivitet

Bildekort og ordkort er fantastiske for tilpasset opplæring. Les mer om konkrete arbeidsmetoder for skriftlig og muntlig aktivitet på Malimo.noHentediktat kan brukes på alle trinn og er en spennende variant til tradisjonell diktat. Fra første trinn er det naturlig å bruke disse til å lese og skrive lydrette ord, kombinert med bilde slik at de som ikke leser ordene, likevel kan støtte seg på bildene. Gjerne med fokus på enkeltlyder som førstelyd og sistelyd.

Høyere opp i klassene er hentediktat en fin måte å trekke inn ord som enten er vanskelig å forstå hva betyr, eller vanskelig å skrive korrekt. Ordene bør være ut fra teksten det jobbes med og ikke ren ordøving.

Hentediktat er ikke bare en form for orddiktat, men også en aktivitet som ikke er testbasert. Læreren legger kortene rundt om i klasserommet, gjerne på steder elevene må lete aktivt og som ikke er synlig ved første øyekast, eller på et bord på motsatt side av klasserommet slik at elevene må bevege seg fysisk vekk fra der de skriver ned ordene.

Hensikten med hentediktat som aktivitet er at elevene må gå bort til kortene, huske skrivemåte og gå tilbake og skrive ned ordene opplegget de jobber med. (Elevene kan ikke ta med skrivesaker og skrive ned der kortene ligger). Det er viktig at ordene skrives ned riktig, og sett gjerne krav om stor forbokstav på egennavn og unngå store bokstaver midt i ordene. Nøyaktighet er et nøkkelord her. Skriver elevene feil, går de tilbake for å lese ordet på nytt, og så går de tilbake for å korrigere egen feilskriving. Først når ordet er riktig skrevet, finner elevene neste kort med nytt ord på.

Aktiviteten kan følges opp med gjennomgang av rettskriving, ordets betydning. Hva blir ordet i flertall? Hvilken ordklasse hører ordet til? Er det lureord? Klapping av stavelser for å finne rytmen, finne antonymer og synonymer. Elevene kan lage silhuetter og se om medelev finner riktig ord i riktig silhuett. Skriv gjerne også setninger der ordene blir brukt. Hentediktat kan også brukes i FYSAK som repetisjon.

Hentediktat kan gjøres til en konkurranse med lag eller individuelt dersom man heller ønsker det. Her kan man finne sett med bildekort. Bildekortene er knyttet til ulike tema.

Publisert: 28. januar 2021
Endret: 28. januar 2021

Les også disse!


Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613

4 kommentarer til “Hentediktat som læringsaktivitet”

  1. Ah, dette hadde jeg nesten glemt at var en aktivitet! Dette skal jeg ta med meg inn i ukeslutten på fredager, slik at elevene forhåpentligvis syns det blir litt morsommere! Enklere å få mestringsfølelsen på denne måten enn bare ved å skrive det én gang, for så å kanskje få feil.

  2. Jeg elsker å bruke hentediktat som aktivitet med elevene. Å øve på skriving blir en lek, og elevene er supermotiverte. Har det stort sett som aktivitet en gang i uka i forbindelse med arbeidsplan eller stasjonsundervisning.

  3. Dette materiellet kan brukes på så mange ulike måter. Ofte kommer barna med egne idéer også. Takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *