Høstprosjekter for klasserommet

Jeg har samlet litt gode ideer til høstrelaterte prosjekter til bruk i klasserommet sammen med de minste. Det handler om høstfarger, høstmotiver og høstmaterialer! Detaljerte oppskrifter finner du på innleggene jeg linker til, men mange av aktivitetene fungerer også som fri inspirasjon! 🙂

Marmormønsterblader

Barberskum fungerer kjempefint for å lage "marmormønster", og dette kan brukes for å lage små kunstverk med høstblader. Prosessen kan være litt grisete (ofte er også den delen veldig gøy!), men gir veldig flotte og dekorative resultat.

Ta barberskum på et fat eller i en skål og drypp maling på toppen. Rør malingen rundt på toppen av skummet med et grillspyd i tre eller lignende. Legg blader klipet ut av hvit kartong på toppen for å lage "marmortrykk".

Bruk bladene til å pynte opp en trestamme laget av gråpapir, lim dem på kartong for å lage høstkort, lim dem på kartong med et passepartout for å lage et bilde mm. De kan også henges opp på vinduet og så vil sollyset skinne gjennom dem og lyse opp fargene. Det ser flott ut! 🙂

Folietrykk

Å tegne og male tre med høstfarger er jo et klassisk prosjekt på høsten eller i arbeidet med årstider generelt. Bruk et ark aluminiumsfolie krøllet sammen til en ball for å trykke blader på en stamme man har malt på forhånd.

Dette kan også gjøres på trær som representerer de andre årstidene og sette dem sammen til en slags årstidsutstilling. Bruk mindre sammenkrøllede ark for å trykke på f.eks blomster på vårtreet og epler på høsttreet. Det kan være en fordel å bruke svart bakgrunnsark på vintertreet for å lage synlig snø.

Prosjekter med svart lim

Et veldig enkelt virkemiddel i et prosjekt er å bruke svart lim. Disse høstbladene er tegnet rundt med blyant før man "farger" omrisset med svart lim. Mal inni feltene med akvarellmaling.

Jeg har tidligere kjøpt svart lim på Stoff & stil.

 

Høstmandala

Samle inn blader som har lik fasong og farge og bruk dem for å lage nydelige høstmandalas. Hver elev kan lage sin egen, de kan lage dem i par eller i gruppe som et samarbeidsprosjekt. Når man lager mandala kan man snakke om symmetri, speiling, mønster, like former mm. Det er en kjempefin tverrfaglig oppgave!

 

Trykket høstmandala

En annen måte å arbeide med mandala på er å lage en type der man bruker blader fra naturen for å trykke med maling.

Veldig fint prosjekt for å få brukt opp både rester av kartong og maling som man måtte ha liggende.

Punche ut fra blader

Bruk ulike puncher for å stanse ut former av høstblader. De utstansede figurene er flotte for prosjekter der man lager collage eller bruker mixed media. Jeg har tidligere prøvd et slikt prosjekt der vi brukte gesso, og det ble veldig artig!

Høstpinnsvin

Høstpinnsvin laget av blader er supersøte. Dete kan være en kjekk aktivitet i forbindelse med at man lærer om skogsdyr eller for eksempel om at enkelte dyr går i dvale på vinteren.

Høstkrone

Høstkroner er en aktivitet, og litt beslektet med de klassiske blomsterkransene. Akkurat denne typen bruker søm som festemåte i stedet for lim, så det kan være en artig vri på undervisning i søm!

Høstmaske

Et alternativ til en høstkrone er kanskje en høstmaske. Bruk maskene til rollespill og frilek, la fantasien ta over! 🙂

Artig med hjemmelagde rekvisitter! Fargespillet i maskene kan bli veldig forskjellig, og på den måten kan man også bruke dem til å dele inn i "lag" i diverse leker.

Naturfag + kunst

Kombiner naturfag og K&H ved å lage egne høstblader med en enkel kromatografi-aktivitet. Moro, og med flott resultat!

Drodleblader

Blader kan dekoreres med drodling og tegning! En enkel aktivitet som kan gi nydelige resultater! Her kan også mandalas, speiling og mønster inngå som en del av oppgaven.

Leireskåler

Denne ideen er en artig keramikk-oppgave som går ut på å gjøre et utgangspunkt med høstblader om til små og flotte skåler!

Har du noen gode forslag til høstrelaterte K&H-aktiviteter? Del dem gjerne så kan jeg utvide listen! 🙂

Publisert: 25. august 2018
Endret: 26. oktober 2020

Idébank for alle trinn!

10 julegaveprosjekter!

Les mer om...

Finn Ressursbiblioteket her!

Andre aktuelle innlegg!

Ett svar til “Høstprosjekter for klasserommet”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *