Hvordan bruke opplegg fra Malimo.no på iPad [Gjesteinnlegg]

Hvordan bruke digitale ressurser som både utskrift og på iPadInnlegget er skrevet av
Siv Kristin Bendiksen

I fjor vår kom jeg i kontakt med Malimo i forbindelse med hennes flotte undervisningsopplegg. Jeg jobber på en skole som rett etter påske i fjor ble iPad skole. Vi er eneste skolen i kommunen med iPad 1:1. Selv har jeg jobbet med iPad i undervisningen i noen år, men å jobbe i skole med iPad 1:1, er ganske nytt. Veldig spennende!

Har fulgt Malimo og flere på nettet det siste året, og brukt oppleggene hun har delt, og også kjøpt noe i butikken. Etter en henvendelse til Malimo ang bruk av disse på iPad, begynte et samarbeid. Malimo sendte meg noen opplegg som vi skulle prøve ut sammen med iPad.

Vi jobbet bla med deler av leseheftet som heter "Bier". Jeg tok leseteksten og la ut i appen Showbie. Dette er en læringsplattform der elevene både får utlevert og leverer oppgaver. Leseteksten jobbet vi sammen med, også laget jeg leseforståelsesoppgaver til teksten som de skulle svare på i et skriveprogram på iPad og levere. Elevene liker godt å jobbe med disse tekstene. De er gode å lese, de er interessante og enkle å forstå. Å jobbe med slike tekster gir også mulighet for tverrfaglighet. Jeg brukte både norsk og naturfagstimer til dette.

Hvordan bruke digitale ressurser som både utskrift og på iPadÅ bruke dette i forhold til iPad gir mange gode muligheter. Selv om man ikke kan ta ut enkelt sider fra PDF filen, så er det ingen problem å ta bilde av sidene man skal bruke. Man bruker deretter bildet i den appen man synes er mest hensiktsmessig. Jeg limte mine inn i Pages, men kunne godt brukt Book Creator også. I Book Creator kan man f.eks. lage en bok om temaet. Med bilder og ekstra informasjon man kan finne om temaet på Safari.  Explain everything er også en fin app. I denne kan man filme og illustrere samtidig som man forklarer bildene. Her er mulighetene for å produsere materiale til flipped classroom opplegg. F.eks. hvis vi skulle hatt om temaet pollinering, som er en del av Bier heftet, kunne jeg laget en instruksjonsvideo for elevene om dette i Explain everything. Vi kunne også avsluttet temaet med at elevene skulle lage en instruksjonsvideo der de hadde forklart og lagt frem det de hadde lært. Nå som vi også har hatt en innføring i iMovie, så kunne de laget en dokumentarfilm om temaet også. Her er det så mange muligheter, det gjelder bare å gripe dem!

Hvordan bruke digitale ressurser som både utskrift og på iPadSiden skolestart har vi også tatt i bruk skrivestarterne fra Malimo. Jeg lagrer disse som bilder på kamerarullen, og før elevene begynner å jobbe med disse, så gjennomgår vi felles. Vi snakker om hva teksten kan handle om, hva vi skal ha fokus på og hvordan vi skriver en fortelling. Det er fortelling vi har jobbet med i høst. Deretter får de utdelt bildene i Showbie, slik at de har tilgang til dem mens de skriver.

Før vi fikk iPad, så brukte jeg også endel opplegg. Da ble de skrevet ut på papir og kopiert opp til klassen. Å kopiere er dyrt, det blir mye ark, og ikke alle elevene klarer på en like god måte å ta vare på dette. Selv om vi både har permer, og bøker vi limer inn i. Da er det besparende, både økonomisk og miljømessig å kunne bruke iPad. Elevene skal ikke bruke kun iPad, så vi bruker blyant å papir også! Men å kunne bruke diverse verktøy til hver sin tid, gjør skolehverdagen varierende.

Det er spennende å prøve ut, å la elevene prøve seg frem, samtidig som de lærer på en god og kreativ måte. Vi skal legge til rette for hver enkelt, og med flotte opplegg fra Malimo der vi kan kombinere med iPad, blyant og papir, gjør det denne jobben enklere!

Innlegget er skrevet av Siv Kristin Bendiksen

Malimo.no - Skriv gjesteblogginnlegg om noe du brenner for!

Publisert: 10. februar 2017
Endret: 17. mars 2020

Gå til ressursbiblioteket

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *