Skolestart – Infobrettebok! Rediger og lever ut din egen!

Malimo - Infobrettebok til skolestart. En kjempepraktisk måte å dele ut info til foreldre og elever. Henger fint på kjøleskapet! Fyll rett inn i malenDette er min favorittmåte for å gi ut informasjon til elever og foreldre. Superenkel å lage, og perfekt til å henge på kjøleskapet! Jeg viste denne frem i en av lærergruppene på Facebook, der jeg skrev litt om hvordan jeg liker å organisere informasjonen som skal ut til elever og foreldre til skolestart - nemlig med en INFOBRETTEBOK. Flere ønsket seg en mal, og etter mye knot er den klar! For å hjelpe med riktig utskrift ligger det vedlagt en brukerguide med navnet "NB! START HER! Brukerguide" - da kan man igrunn ikke hoppe over den filen, ikke sant? Hvis du vil ta en titt på brukerguiden kan du lese den her: Brukerguide for infobrettebok !

OBS! FØR du skaffer deg Infobretteboken må du være sikker på at du har PowerPoint OG muligheten til å lagre en fil i PowerPoint som PDF (Fil -> Lagre som...).

De aller, aller fleste har mulighet til det, men det er uansett lurt å sjekke på forhånd! Det er litt viktig å starte med guiden slik at man sparer seg unødvendig frustrasjon - og ikke minst utallige utskrifter. Jeg håper på forståelse for at jeg ikke kjenner de tekniske spesifikasjonene på alle skrivere rundt omkring i landet... 😉 Jeg har laget en liten videosnutt som viser bretteboken, hvordan den ser ut etter bretting (uten stift fordi jeg er tom for stifter...), hvordan jeg legger sammen arkene og bretter. Skriv gjerne ut på fargede kopiark!

FINN INFOBRETTEBOKEN HER!

Hva er lurt å ha med i en infobrettebok?

Absolutt alt du har lyst til å dele med foreldrene! Alle disse punktene er redigerbare med unntak av #1. Den tenker jeg er felles for alle. Resten har jeg latt være åpent, men min eksempeltekst ligger på malen som et utgangspunkt. Du kan redigere rett inn i filen. I brukerguiden ligger det link til nedlasting av skrifttypen jeg har brukt. Personlig liker jeg å ha med følgende:

Malimo - Infobrettebok til skolestart. En kjempepraktisk måte å dele ut info til foreldre og elever. Henger fint på kjøleskapet! Fyll rett inn i malen

1. Kontaktinformasjon

På det ene feltet er det plass for å skrive inn skolens kontaktinformasjon. Det er ikke sikkert rektor ønsker å stå oppført, kanskje er det kontoret/adm som skal stå der.
Helsesøster er greit å føre opp hvis skolen har tilgang på en. På feltet for "kontakt meg" pleier jeg å føre opp den måten jeg foretrekker å bli kontaktet på. I tillegg vet jeg at det er store forskjeller på når man syns det er greit at foreldre tar kontakt. Noen svarer alltid på telefoner fra foreldre, andre vil holde det til en kjernetid.
Jeg har ikke noen formening om hva som er rett og galt, men uansett hvilken måte du foretrekker er det lurt å slå det fast helt fra starten av skoleåret! Det er mye enklere når alle vet hva man skal forholde seg til!
Malimo - Infobrettebok til skolestart. En kjempepraktisk måte å dele ut info til foreldre og elever. Henger fint på kjøleskapet! Fyll rett inn i malen

2. Lekser & lesing

Lekser & lesing syns jeg er to viktige emner å si noe om. Lekser er alltid en "het potet" i skolehverdagen, og jeg vet at det er mange som sliter med leksemengde. Uten å gå inn på diskusjonen for/mot lekser her og nå, kan jeg si at jeg ikke syns elevene skal bruke hele ettermiddagen og kvelden på lekser. Derfor syns jeg det er viktig å ha en åpen dialog, og ikke minst understreke at de ikke skal bruke mer enn 30-45 minutter (og gjerne nærmere 30!). Du redigerer selvfølgelig og fyller inn dine egne instrukser.
Lesing er jeg brennende opptatt av! Barn må lese, lese og lese enda litt mer for å få en god språkutvikling. Personlig velger jeg derfor å si at leseleksene er viktigst. Er det en lekse som absolutt må bli gjort, så er det den. I tillegg syns jeg det er riktig å oppfordre foreldre til å lese sammen med barna for kos. Mange har ikke det som en vane, og det syns jeg er dumt. Greit å oppfordre i alle fall!

Malimo - Infobrettebok til skolestart. En kjempepraktisk måte å dele ut info til foreldre og elever. Henger fint på kjøleskapet! Fyll rett inn i malen3. Fag & årsplan

Jeg syns alltid det er greit å si litt om hvilke fag elevene skal ha på timeplanen dette året. I tillegg hvor mange timer, og litt om praktisk organisering.
Nå er det sikkert tusen forskjellige måter å gjøre dette på, men det er jo også derfor malen er redigerbar. 🙂
I tillegg liker jeg å nevne spesielle ting som er på årsplanen, og særlig for høsten. Man kan jo fint dele ut en ny infobrettebok etter jul også. Alt jeg vet av aktivitetsdager, turer, spesielle arrangement på skolen .. ja det nevner jeg!
Hvis man skal ha nasjonale prøver kan det også være noe å nevne. Jeg har også tenkt at det kan være greit å skrive hvilke lærere elevene skal ha i ulike fag her - hvis de ikke skal ha deg i absolutt alt, som kanskje ikke er så vanlig lenger?

Malimo - Infobrettebok til skolestart. En kjempepraktisk måte å dele ut info til foreldre og elever. Henger fint på kjøleskapet! Fyll rett inn i malen4. Klassemiljø

Klassemiljø er ekstremt viktig - det er vi alle enige om. Har man ikke gode relasjoner mellom lærer-elev, og ikke minst elev-elev.. da blir det vanskelig å lære!
Jeg vil bruke denne plassen til å minne foreldrene om at det aller viktigste er faktisk at barnet deres har det bra på skolen. Skjer det noe, så må vi være der og ta tak i det. Små ting kan vokse seg store om man ikke rydder opp!
Derfor vil jeg også at de skal snakke med barnet sitt hver dag, og har foreslått noen spørsmål for å starte samtaler. Både om læring (gjenfortelling er supert!) og om miljøet deres. Har skolen et antimobbeprogram eller annet sosialt program dere er med på så ville jeg også nevnt dette.

Malimo - Infobrettebok til skolestart. En kjempepraktisk måte å dele ut info til foreldre og elever. Henger fint på kjøleskapet! Fyll rett inn i malen5. Klasseliste mm.

Ofte sender man ut klasseliste før skolestart, men jeg syns det er greit å ha den inne i infobretteboken også. Jeg fører opp elevene alfabetisk, og med en foresatt etter komma. Nummeret som står er til foresatt, slik at de kan ta kontakt med hverandre uten å gå via meg. Vennegrupper, årstidsgrupper o.l. er kanskje noe mange driver med, og da er det greit å skrive opp noe om organiseringen rundt denne. I tillegg gjerne fordele ansvar på første foreldremøte, og notere ned kontaktinformasjon.
Jeg syns det er viktig at elevene får bygge relasjoner med hverandre utenfor skolen og skoletiden, da er vennegrupper et godt alternativ!

 

Nå er du klar! Lag din egen!
Det var litt om min infobrettebok, hva jeg har med og hva formålet med den er. Du kan lese både brukerguiden og se den korte videoen jeg har laget, og bruke disse som inspirasjon til din egen brettebok. Min Infobrettebok-mal ligger her!
Vær så snill og skaffe ekstra lisenser til halv pris dersom du skal dele malen med kollega - det er ikke bare ulovlig å dele uten ekstra lisens, men det betyr veldig mye for meg å få støtte til å jobbe videre med å utvikle materiell.
Lykke til med å lage og skrive ut din egen infobrettebok
- jeg er tilgjengelig for å hjelpe hvis det skulle være noe.
(Men vær en "god elev" og les brukerguiden først, da! 😉 )
Hjertelig hilsen,
Signature
Publisert: 31. juli 2016
Endret: 24. juli 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *