Innlesing av tekst – dugnad for leselyst!

Er lesing gøy? Kjedelig? Vanskelig?

Uansett hva holdningen til lesing er så kan det å lese for et ekte publikum være spennende og ikke minst motiverende. Her på Malimo har jeg mange lesetekster, og har lenge tenkt at jeg har lyst til å lage lydstøtte som leserne kan bruke. Dette ble startet som et felles prosjekt, dugnad om du vil, sammen med elever som var hjemme fra skolen pga korona-situasjonen. Mange barn har meldt seg og lydfiler samles inn. Disse vil settes sammen til at slags hørespill og legges ut fritt tilgjengelig for alle. Følg med!

Hvem kan være med?

Alle som kan og vil lese! Foreldre som har leseglade barn kan gjerne melde dem på, lærere som jobber med enkeltelever som kan oppleve motivasjon og mestring gjennom slik innlesing...

Hvilket utstyr trenger man?

En smarttelefon med lydopptak eller et nettbrett med lydopptak er det mest praktiske når man skal ta opp. Det gir gode lydfiler som er enkle for meg å sette sammen med andre lydfiler/bilder for å lage filmer.

Hva må man tenke på i opptakene?

  • Hold mikrofonen ved siden av munnen, ikke foran
  • Les rolig og tydelig
  • Ta pauser mellom setninger og avsnitt

Det fungerer supert å ta opp med taleopptak på iPhone eller annen smarttelefon, bare pass på å holde telefonen rett under eller ved siden av munnen. Ellers blir det mye pusting. Det kan være greit å prøve seg frem med en test eller to før man tar opp "på ekte" og få en følelse av hvor luften treffer mikrofonen.

Å lese tydelig og i et rolig tempo er viktig. Formålet med innlesingen er å hjelpe andre barn som skal lese samme tekst og gi dem støtte i lesingen. Man må ikke lese "perfekt" (hva nå enn det er), bare være motivert til å prøve. 🙂 Å ta opp på første gjennomlesing pleier ikke å være så veldig smidig, så øv gjerne litt først. Innlevelse etter eget ønske!

For meg er det enklest å få alt av innlesing i en fil, eller en fil per avsnitt. Hvis man leser noe feil kan man bare ta setningen på nytt og så klippes det bort under redigering. Det er viktig å ta en liten pause mellom hver setning, og litt lengre pause mellom avsnitt.

Hvordan brukes opptakene?

Opptakene klippes sammen med andre opptak (hvis man leser inn leseteater f.eks), og/eller settes sammen med bilder til en filmsnutt. Denne filmen legges i en spilleliste på Malimo's YouTube-kanal og linkes til på nettsiden + i oppleggene med de enkelte tekstene. Disse vil alltid være gratis og tilgjengelig for alle.

På hver video vil de som leser bli kreditert med fornavn og alder. Hvis man ønsker å lese anonymt er det også OK.

Hvordan melder vi oss på?

Send en e-post til meg på [email protected] med emnefelt: Innlesing, Malimo. Pass på å inkludere følgende informasjon: barnets/barnas alder og målform. Si gjerne noe om leseferdighetene, det hjelper meg å finne en tekst som er passelig. Mestringsfølelse er det aller viktigste i dette!

Ta gjerne kontakt ved evt spørsmål! 🙂

Publisert: 25. mars 2020
Endret: 25. mars 2020

Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les også...

Gå til ressursbiblioteket

Andre interessante innlegg på Malimo.no