Konkretkoffert: Konkreter i matematikk, lesing og skriving

Konkretkoffert er et fantastisk hjelpemiddel for både tilpasset opplæring og ikke minst for kreativ undervisning! Pakket og klar for å bli med i farta hvis du er faglærer, og hylleklar, organisert og ryddig hvis du er kontaktlærer. Fyll den med hva du måtte ønske, her kommer litt inspirasjon fra en av mine! 🙂

Konkretkoffert - selve kofferten

Størrelsen du trenger på en koffert kommer helt an på hvor stort utvalg du ønsker å legge opp til. Du kan komme langt med en enkel "fiskeslukboks" fra Clas Ohlson eller lignende butikker. Kofferten jeg har brukt her er faktisk en veldig rimelig variant fra HAMA. Dette er den største typen av de to jeg har, og den har en lengde på 24 cm, en bredde på 19cm og høyde på 15,5cm.

En av de store fordelene med denne er at rominndelerne er løse og du kan flytte dem rundt mellom sporene etter eget ønske. Det gjør den veldig anvendelig! Den lille oppbevaringskofferten fra HAMA er laget på akkurat samme måte.

Enda en fordel med disse koffertene er at de stables i ledd og klipses sammen på siden. De er også laget slik at hvis du har to kofferter så kan du klipse dem sammen som en.

De små innmat-boksene jeg har brukt er helt enkle bokser som jeg har bestilt etter mål. Når man deler ett koffert-rom på to får man plass til to hver av disse småboksene (Boks A og Boks B).

Konkretkofferter for individuelle fag eller for flere fag i ett!

Hvis du er faglærer i f.eks matematikk, eller har veldig mange matematikk-konkreter, kan det være en fordel å ha en ren mattekoffert.  En fagbasert koffert er praktisk, når man skal undervise i det samme faget i flere ulike klasserom. En ren mattekoffert kan også være praktisk å sette fram på matematikkstasjoner, akkurat som en koffert for lesing og skriving er fin å sette frem på den type stasjoner. Det viktigste er at du kan kaste et blikk på den og vite nøyaktig hva som er i den!

Konkretkoffert for variert begynneropplæring

Jeg har etterhvert fått en liten samling med konkreter, og ønsker å ta vare på dem for bruk i lang, lang tid. Det er så mye enklere å variere innfallsvinkler, gjøre tema fengende og ikke minst pirre nysgjerrigheten til elevene. Det er gull verdt! I akkurat denne konkretkofferten har jeg konkreter for konstruksjon av bokstaver og figurer, for øving i finmotorikk, mengdeforståelse, telling, sortering, laging av mønster, symmetri og øving på speiling, regning generelt og spill!

Nøyaktig hva inneholder denne konkretkofferten?

 1. MathLink Cubes - konstruksjon, geometriske former, mønster, telling, mengder, 3D-figurer
 2. Piperensere - K&H, sortering, telling, tre på perler for finmotorikk og telling/mengder/regning
 3. Pattern Blocks - arbeid med geometriske figurer, mønster, former, symmetri, speiling
 4. Pinsetter 1 / Pinsetter 2 / Pinsetter 3 - differensier oppgaver, tren på finmotorikk
 5. Cuisenaire rods - telling, mengder, regning, sortering og ikke minst brøk
 6. Hengelåser - gjør vanlige regneoppgaver spennende (les mer her!)
 7. Magnetiske mattehjul - disse gjør også vanlige regneoppgaver litt mer spennende
 8. Pompomer - telling, mengder, sortering, trening på finmotorikk/pinsettgrep, K&H
 9. Hengelåser - kjempeartig for matteoppgaver!
 10. Klesklyper - trener pinsettgrep, brukes til klypekort for å markere riktig svar
 11. Magnetisk bokstavkonstruksjon - lær om hvordan bokstaver og tall settes sammen - former, linjer, buer osv. Disse er magnetiske, geniale!
 12. Perler (link kommer!)
 13. Terninger, mangeformet - for spill og matematikk
 14. Terninger - for spill og matematikk
 15. Tangram - lær om geometriske former, figurer, gjør pusleoppgaver

Håper du finner inspirasjon i dette innlegget til å sette sammen din egen konkretkoffert!

Publisert: 7. juli 2019
Endret: 9. august 2020

Gå til ressursbiblioteket

Les også...

28 svar til “Konkretkoffert: Konkreter i matematikk, lesing og skriving”

 1. Både jeg og elevene elsker å bruke konkreter i timene, gjør at mye enklere og morsomere😁

 2. Så smart koffert. Jeg jobber på ungdomstrinnet og mye med spesialundervisning, så egen koffert til konkreter og materiell som jeg kan ta med rundt er en god idé😊

 3. Smart med disse Hamaboksene til oppbevaring av konkreter. Takk for at du deler gode tips og triks her inne som gjør hverdagen lettere 😊

 4. Egentlig ønsker jeg å være med i trekningen på alt du har som jeg ikke allerede har kjøpt. Du lager så mye fantastisk kjekt.

 5. Så flott konkretkoffert du har satt sammen. Så oversiktlig det ble. Her var det mange ting som bør være på ett hvert klasserom.

 6. Så flotte og fargerike konkretkofferter 🙂 De hadde passert perfekt på vårt 2. trinn 🙂

 7. Jeg har så mange esker liggende med ulike konkrete og laminerte opplegg, så jeg burde virkelig skaffe meg en slik boks👍😊

 8. En slik koffert håper jeg å få på plass i løpet av våren! 😀 Merker allerede hvor godt det er å ha ting i klasserommet som bare kan dras fram uten å måtte lete skolen rundt etter de som lånte konkreter og annet materiell fra felleshyllene sist…

 9. Så lurt å ha en koffert hvor en samler flere konkreter – jeg tar med meg inspirasjonen videre 😊

 10. Hei! Jeg ønsker meg slik koffert🤩 Hvor mange oppgavekort (for eksempel) er det plass til ved siden av hverandre?😊

  • Det kommer litt an på hvordan man skriver dem ut. I originalformatet (fire kort på en A4-side) så er det plass til en bunke. Skriver man ut mindre så kan man ha to sett ved siden av hverandre. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *