Minnebok – en oppsummering av skoleåret!

Å lage en minnebok er en utrolig kjekk aktivitet for å runde av året. Det er et glimrende ventearbeid, meningsfull sysselsetting og ikke minst en god mulighet til å reflektere over året som har vært! Det er alltid en bra ting! ♥

Jeg har laget en liten snutt for å vise dere litt av sidene i boken. Jeg har skrevet ut i A5 fordi det er det jeg liker best, men den kan også skrives ut i A4. Jeg syns A5 gir en passelig størrelse på hver side og at det virker overkommelig for alle elevene. Hvis du vil gå rett til selve minneboken finner du den her!

En selvdifferensierende Minnebok!

Minnebok er en fantastisk måte å runde av skoleåret på. En selvdifferensierende aktivitet som er ypperlig ventearbeid og meningsfylt frem til siste skoledag!
Minnebøkene har tre forsidealternativer. Ett med gutter og jenter, ett med bare jenter og ett med bare gutter. For enkelhetsskyld kan du skrive ut blandet til alle. 😉

Det høres jo nesten for godt ut til å være sant, men så enkelt er det egentlig! Det som er så fint med skriveoppgaver er at alle kan skrive litt.  Noen kan skrive mye. Uansett ferdigheter så vil elevene klare å fylle inn i de ulike feltene i minneboken. De aller minste kan lage en bok som i større grad er basert på tegninger og enklere setninger, og slik kan man tilpasse det helt opp til de eldste. På grunn av illustrasjonene som er brukt, og ikke minst de ekstra brede bordene, vil alle elevene kunne sitte igjen og føle at de har laget et fint "produkt". Det syns jeg er viktig! Denne boken er noe å være stolt av, og noe å ta med seg hjem til skoleslutt. ♥

Mer enn "bare" en Minnebok!

Det er ikke alltid så lett å komme på hva man faktisk har gjort i løpet av et år. Hvis jeg tenker tilbake på det siste året kan jeg huske de større tingene, men resten flyter litt sammen. Derfor har jeg tatt med skriveaktiviteter med støtteark der dere kan friske opp i minner og samtidig ha fokus på tekstens form og innhold. Elevene får sjekklister de kan bruke i skrivingen sin. Dette kan du bruke, eller se helt bort i fra. Alt er lov! 😉 Du kan se eksempler på fremsidene samt disse skriverelaterte sidene nedenfor. Jeg har prøvd å forklare prosessen på en lettfattelig måte i lærerguiden også.

Minnebok i A4 - velg og vrak, i A5 - lag hefte!

Det er alltid greit å ha alternativer å velge mellom! I A4-format er det jo mer plass til å skrive/tegne, og det kan både være en fordel og en utfordring for enkelte elever. Kanskje trenger ikke alle ha likt format, heller? Fordelen med A4 er at man enklere kan velge ut de sidene som man ønsker å bruke. Med A5 er man litt mer låst siden de ligger to og to sider på hvert ark. Samtidig tenker jeg at en Minnebok trenger ikke å "over-differensieres" heller. Den mest sårbare siden er den som handler om venner, så der må man nesten ta en vurdering på om den skal være med eller ikke.

Jeg håper du ble inspirert til å ta i bruk en sånn Minnebok på slutten av året! Det aller enkleste du gjør er å brette noen blanke A4-ark til et hefte, og brainstorme sammen med elevene. De kan bygge boken fra grunn av og tegne selv. De kan lage overskrifter og klippe ut av blader/aviser for å pynte opp. Det er kun fantasien som setter begrensninger! 🙂 Kos dere! Hvis du ønsker å bruke min versjon finner du den i butikken her!

Publisert: 16. mai 2017
Endret: 2. mai 2019

Ett svar til “Minnebok – en oppsummering av skoleåret!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *