Multiplikasjonstips (med en dæsj av Halloween!)

Halloween er en artig tradisjon - om enn ikke en norsk en. Med engelsk som fag i skolen, og adoptering av utenlandske tradisjoner, blir Halloween stadig større i Norge. Derfor syns jeg det er artig å gi multiplikasjonsoppgavene vi jobber med i oktober en Halloween-vri! Her kommer noen tips!

Malimo.no - Tips til kjekk mengdetrening av multiplikasjon!

Gange på flere måter

Ganging på flere måter er viktig å arbeide med, og jeg har laget en rekke ark som setter fokuset på nettopp dette. For at elevene skal kunne jobbe selvstendig har jeg også et ferdig utfylt ark med eksempel, slik at de kan sjekke svarene sine opp mot arket i stedet for å spørre meg. Dette gir meg bedre tid til å sirkulere. Fokuset er på å forstå hva som ligger bak en multiplikasjonsoppgave. Hva er ganging? Å pugge gangetabellene kan ha sin nytte, men å forstå hva som ligger bak dem er enda bedre. Disse oppgavene skriver jeg forresten ut med fire sider på ett ark. Det er ikke nødvendig å løse oppgaven i A4-format, men det er greit å ha alternativet. Jeg har også laget et ark med en komprimert utgave, der elevene løser tre og tre stykker på ett ark (vises på bildet nedenfor).

Number bonds

"Number bonds" er en litt annerledes måte å vise/løse gangestykker på. Svaret står i sentrum, og antall "bonds" (mindre kuler) er en lur måte å starte på. Man må telle hvor mange mindre kuler som «henger på» produktet. Disse er første faktor. Deretter må elevene finne ut hvilken faktor som mangler for å få rett svar. I tillegg ser jo oppgavene veldig rare ut i forhold til vanlig ganging, noe som tilsynelatende er kjekt. 😉 Jeg bruker noen ulike ark med tomme number bonds der elevene får lage oppgaver og bytte med læringspartner. Å lage oppgaver krever en dypere forståelse enn å bare løse oppgaver, og er en fin måte å differensiere arbeidet på.

Koble multiplikasjon og rutenett/areal

Gangestykker kan vises ved å tegne figurer/rutenett. Jeg syns det er nyttig at elevene skal vise sammenhengen mellom areal og gangestykke på denne måten. De vil kunne se at at 3•4 er det samme som 4•3, og kunne se hva svaret er. Slike ark har jeg også laget der elevene lager oppgaver og bytter med en læringspartner.

Malimo.no - Tips til kjekk mengdetrening av multiplikasjon!

Spinn og gang

Spinneroppgaver er kjempepopulære blant elever, selv om det bare er en lang rekke av multiplikasjonsoppgaver som skal løses. Med en gang man introduserer et spill-element i arbeidet blir det plutselig mye mer lystbetont! For å spinne frem en faktor legger eleven en binders på spinneren. Sett blyanten (eller noe annet spisst) i sentrum av spinneren. Knips, og bindersen spinner. Det tallet den lander på skal brukes for å løse oppgaven.

Avslutningsvis må eleven svare på hvilken oppgave som ble spunnet frem flest ganger, og i tillegg skrive ned en oppgave som ikke ble skapt av spinningen. Når vi har holdt på med ganging en stund liker jeg å lage slike oppgaver med kolonner av ulike gangetabeller, slik at elevene får arbeidet med mer enn en tabell av gangen. Det er også fint for repetisjon.

Fire på rad

Nok en måte å spille med ganging på! Dette kan gjøres som en enkeltoppgave der eleven skal fylle in tabellen selv, men det er veldig kjekt å spille sammen med en venn. De fyller inn ett og ett svar, der målet er å få fire på rad. For å få inn mest mulig arbeid pleier jeg å si at spillet ikke er over før hele brettet er dekket – så det er mulig å samle poeng. Utrolig enkelt, og veldig kjekt! Det ligger noen gratis spillbrett i Ressursbiblioteket her.

Arbeidsark for gangetabellene

For å få arbeidet litt mer med hver enkelt gangetabell bruker vi et eget arbeidsark for hver tabell, der elevene skal lete etter tall som «hører til» gangetabellen (produktet). En rekke tall som ikke passer inn er også gjemt i bildet, disse skal krysses over.  Elevene skriver regnestykket som hører til hvert produkt i tabellen til venstre. Alle produktene fra gangetabellen er med, og noen flere ganger.

Jeg håper du fikk noen ideer og litt inspirasjon til hvordan du kan legge opp arbeidet med multiplikasjon - og ikke minst variere litt! Det er ikke alltid så veldig mye som skal til før det er mer lystbetont. (Hvis du vil bruke mine oppgaver finner du dem i butikken her: Halloween & multiplikasjon! )

 

Malimo.no - Tips til kjekk mengdetrening av multiplikasjon!

Publisert: 28. oktober 2016
Endret: 26. oktober 2020

Ett svar til “Multiplikasjonstips (med en dæsj av Halloween!)”

  1. Tusen takk for alle tips og ideer til arbeid med de ulike fagene! Jeg har hentet flere ideer fra sidene dine til bruk i undervisningen 😄

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *