Når lærere er nett-troll.

Jeg elsker å være lærer.

Jeg elsker å være med elevene mine, jeg elsker å lage opplegg til dem, og jeg elsker å dele oppleggene mine med andre lærere. Å få tilbakemeldinger fra dem med bilder, respons på innhold, positive ord og beskjed om at elevene digger det - ingenting er bedre. Jeg er heldig som får lov til å bruke mye av tiden min på nettopp dette. Heldig fordi dere støtter arbeidet mitt ved å handle i butikken min.

Det som er vanskelig i denne situasjonen er andre mennesker som ikke syns det jeg driver med er greit. Mennesker som i stedet for å ta en saklig debatt, velger å sjikanere meg på nettet.

Jeg er en person som er trygg på meg selv. Det har jeg vært hele livet. Jeg, som alle andre, har gjort mange feil (og skal sikkert gjøre mange fler). Jeg bryr meg om menneskene rundt meg, store og små. Jeg har en liten familie med samboer og en sønn som jeg elsker. Jeg har gode og nære venner som jeg ville gått gjennom ild for. Jeg har det bra i livet mitt. Samtidig har jeg en grense for hva jeg er villig til å tolerere.

Jeg valgte å ta lærerutdanning i voksen alder fordi jeg følte jeg hadde noe å bidra med. Et engasjement for å lære bort, for å jakte etter akkurat den innfallsvinkelen som dette barnet trenger. I første praksisperiode begynte jeg å lage opplegg selv. En gnist ble tent, og jeg har brukt utallige timer på dette siden. Jeg drømmer om å gjøre denne lidenskapen om til en del av levebrødet til meg og den lille familien min. Dette mener noen er ugreit.

Jeg er villig til å ta en saklig diskusjon om å lage opplegg, om å dele noe gratis og å selge annet. Dette innlegget er ikke skrevet for å overbevise noen hverken om det ene eller andre. Dette innlegget er skrevet for å kaste lys på at til og med lærere kan være nett-troll -- og at det er fullstendig uakseptabelt.

Dette er mennesker med en pedagogutdanning, som har innsikt i hva mobbing, hets og sjikane kan gjøre med andre. Mennesker som arbeider med små barn hver dag, som former dem, bygger dem opp - eller bryter dem ned. Mennesker som sender meg slike meldinger, og som gjerne tror at det ikke har konsekvenser.

Det har det, imidlertid.

Inspirert av bloggeren Sophie Elise har jeg tatt skjermbilder av meldinger og samtaler, og sendt til lærernes "foreldre". Hvem er foreldrene i denne sammenhengen? Rektorer.

Jeg finner meg ikke i at sjikane og hets skal være fritt for konsekvenser. Jeg holder ikke ut tanken på at disse menneskene arbeider med barn, når de viser en slik adferd. I alle tilfeller skal de som plasserer dem i klasserommet, og gir dem dine og mine barn i sin hule hånd, vite hva som foregår. Jeg forventer faktisk at lærere ikke skal være nett-troll.

Jeg har delt noen av de groveste meldingene jeg har fått med dere her i dag, anonymisert med ironiske hjerter. 11 rektorer har fått e-post fra meg med skjermbilder av meldinger og samtaler som er rene angrep på meg som person, hvordan jeg ser ut, hvordan jeg er som mor og ikke minst hvor uegnet jeg er som lærer.

Dette kommer jeg til å fortsette med.
Jeg kommer i tillegg til å politianmelde de groveste tilfellene.

 

Blir du utsatt for sjikane på nettet?

Det er straffbart å å krenke andres fred med skremmende eller plagsom opptreden, for eksempel i form av nettsjikane.

Straffeloven §266 - Hensynsløs atferd. Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.

Du kan finne nyttig informasjon på slettmeg.no eller på ung.no (i høyeste grad også relevant for voksne). Du trenger ikke akseptere å bli sjikanert på nettet!

Dette ble et trist og alvorlig innlegg, men det føles helt nødvendig. Ingen vet hvordan andre har det, eller hva som skal til for å knekke dem. Ingen har rett til å utsette andre for noe sånt.
Jeg står opp mot nett-trollene for min egen del, for din del, for andre lærere i sosiale media -- men aller mest for barna som har disse nett-trollene som lærere hver eneste dag.

Signature

Publisert: 29. mai 2016
Endret: 13. juli 2018