Norske kommuner – undervisningsopplegg for å utforske!

Jeg har laget et nytt undervisningsopplegg i «Vi utforsker…»-serien – og denne gangen handler det om norske kommuner! (Gratis nedlasting av kart nederst i innlegget!) Fra før av kjenner du kanskje opplegget om Norske fylker? Tidligere har jeg skrevet litt om hvordan jeg liker å arbeide med disse rammeverkene:

Jeg har alltid ment at ikke all kunnskap bør «serveres» til elevene. Mye av innholdet jeg selv husker best fra skolen er fra å utforske et emne. Vi gikk på jakt etter informasjon i lærebøkene, i leksikon og etterhvert på internett. Spesielt godt husker jeg en av lærerne jeg hadde i samfunnsfag på ungdomsskolen, der var det mye utforsking. Ikke ut av en slags latskap fra lærerens side heller, fordi utforskingen var i høyeste grad styrt. Vi fikk lister over hva vi måtte finne ut av, og resten var opp til oss. Dette ble så presentert med plakater, veggaviser, hefter og i arbeidsbøkene våre.

Klikk på bildet for å finne opplegget!

Arbeidsark + plakater!

Nå handler det om å gå på jakt etter kunnskap og innsikt i egen kommune. Ett viktig punkt er at arkene er i høy oppløsning. Det høres kanskje ikke så viktig ut, men det gjør at jeg kan velge å skrive dem ut som A4 for arbeidsark – men også som A3 for plakater. Det finnes fem ferdiglagde sider, men blanke maler følger også med. Overskriften på hver side redigeres automatisk når du fyller inn navnet på kommunen på den første siden, også på de blanke malene. Med disse blanke alternativene kan du lage plass til kommunespesifikt innhold som man ønsker å ha med.

Når vi arbeider med ulike tema som prosjekt er det ekstra nyttig med plakatalternativet. Vi sparer tid på at elevene ikke designer plakatene sine selv (og bruker unødvendig lang tid på hvilke farge overskriften skal ha, hvordan de skal pyntes mm), og jeg er sikker på at alt jeg vil ha med av innhold har sin plass. Vi har gjerne alle sett plakater som har mer plass til dekorasjoner enn faktastoff? 😉 Det følger med foreslåtte kilder, der SSB er helt sentral. Det meste av informasjonen man trenger finnes inne på de flotte kommunesidene deres.

Jeg varierer litt på om jeg deler ut fargeversjon eller svarthvittversjon med fargeleggingsmuligheter. De syns jo det er kjekt å dekorere, så å kunne fargelegge grafikken er kanskje et fint kompromiss. Oversiktsplakatene med kart fungerer som forsider på hefter hvis jeg lager det, eller som plakater dersom vi skal ha veggaviser.

Arbeid etter mål + tilbakemelding!

Det er viktig at arbeidet er målrettet, så jeg har laget en rekke foreslåtte problemstillinger. Dersom vi arbeider med problemstillinger får de lov til å velge mellom de foreslåtte eller å utforme sin egen (godkjennes av meg). For å gi en konkret tilbakemelding (ut over «fint arbeid») bruker jeg rubrikker. Litt avhengig av elevgruppen og hvordan jeg ønsker å legge opp arbeidet får elevene være med på å utforme rubrikkene sammen med meg.

I opplegget finner du en rekke blanke maler, slik at du (eller elevene dine) kan legge til annet innhold som er viktig for arbeidet. Dette vil selvsagt variere ut i fra valgt problemstilling, eller hvilket emne man ønsker å kombinere arbeidet med fylkene sammen med. Klikk her for å finne opplegget!

Last ned disse kartene/plakatene gratis og bruk dem fritt i klasserommet!

Kan også brukes som arbeidsark. Fyll på større byer, fjell, elver med mer!

Last ned kart her!

Norske fylker! Vi lærer av å utforske! Send elevene på jakt etter kunnskap med å undersøke. Prosjekt eller individuelt arbeid om fylkene!
Publisert: 8. januar 2018Endret: 12. juli 2018

Les også

Publisert: 8. januar 2018
Endret: 12. juli 2018

Les også

Fag-og-materiell-linkbilde-sommer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte innlegg

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Malimo.no bruker Algolia til internt sidesøk. Algolia samler inn statistikk om hva brukere søker etter på siden. Denne informasjonen blir ikke knyttet til brukeren.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. ConvertKit er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.

8. E-posthistorikk

Når du som bruker bestiller nytt passord, foretar en bestilling eller lignende, medfører dette at en e-post sendes ut fra nettsiden og til e-postadressen tilknyttet din brukerkonto. Denne utsendelsen lagres i en e-postlogg i 14 dager, og slettes etter dette.