Praktiske og tekniske verktøy!

En samling med praktiske og tekniske verktøy for lærere på Malimo.noJeg har lyst til å samle en rekke praktiske og tekniske verktøy som kan komme lærere til gode i klasserommet. Har du noen tips som ikke står på listen, gi en lyd! 🙂

• QUIZLET - spillbasert læring

www.quizlet.comSpillbasert læring er alltid kjekt! Quizlet organiseres i ulike "sets" som kan spilles med på mange måter. Dette har vært et fast innslag for meg på stasjoner i alle slags fag, fordi man kan spille med gloser, begreper og alle slags tema. Du kan koble ulike språk, eller språk og bilde. Med lærerbruker (betalt, koster ca $3 i mnd) kan man se elevenes framgang i emner, organisere elevbrukere i "klasser"/grupper, fjerne reklame, få offline tilgang, tilpasse innholdet mm. Det ligger mange ferdiglagde sets/spill på platformen, men de fleste er på engelsk eller andre språk. En økende mengde norske brukere deler likevel sine sets, så søk før du lager noe så sparer du kanskje den tiden.

Siden jeg tok i bruk Quizlet har de også fått en ny funksjon, Quizlet Live. Denne minner veldig om Kahoot - les mer om dette under.

• KAHOOT - spillbasert læring

www.kahoot.com En artig måte å lære på! Digitale quizzer. Elevene må ikke registrere seg for å spille, de bruker en kode som du gir dem. Du må imidlertid registrere deg for å opprette en ny quiz.

• Curipod - elevmedvirkning ++

Curipod en enkel måte å få til elevmedvirkning, diskusjon og refleksjon i klasserommet. I Curipod kan du enkelt finne ferdige aktiviteter, eller lage egne interaktive presentasjoner og undervisningsopplegg. Det er et supert samhandlingsverktøy hvor elevene blant annet kan svare på spørsmål, tegne, eller fylle inn ordskyer. Elevene må ikke registrere seg og det er enkelt å komme i gang.

• Whiteboard.fi - digital whiteboardtavle

www.whiteboard.fi Et gratisverktøy der man kan opprette digital whiteboardtavle.

• SOCRATIVE - spillbasert læring

www.socrative.com Et tredje alternativ for engasjerende og spillende læring! 🙂

• WORDLE - ordsky

www.wordle.net Å lage fine ordskyer og dele ut i gave til bursdager, avslutninger og lignende er utrolig hyggelig. Du kan samle inn positive ord om en elev fra de andre i klassen, lime inn i verktøyet og velge fasong på ordskyen. Laminer eller ram inn.

• TEXT2MINDMAP - enkle tankekart

Text2MindMap Jeg har brukt dette verktøyet mye i fellesskap med klassen, spesielt i forbindelse med et nytt emne eller når vi runder av et emne. Vi snakker om hva vi vet på forhånd, og jeg plotter inn fortløpende mens elevene kommer med bidrag. Jeg lagret dem som PDF eller bilde og la ut på læringsplatform. Underveis eller ved slutten av et emne gjentok vi prosessen og fikk fyllt inn mye, mye mer. Disse tankekartene brukte også elevene i sine forberedelser til vurderingen vi skulle ha for emnet. Jeg har også brukt tankekart som vurderingsform, der elevene må vise at de kan organisere emnet og få med det viktigste.

• iMOTION app - enkel time-lapse og stop-motion film

iMotion En enkel og grei app for å lage animerte filmer i time-lapse eller stop-motion!

• SWAY - et alternativ til PowerPoint-presentasjoner

Microsoft Sway Et alternativ til å lage klassiske presentasjoner i PowerPoint, og du kan blant annet bruke tidslinjer som presentasjonen scroller bortover.

• SMART NOTEBOOK - lage egne spill

Smart Notebook (Smart Learning Suite) Med denne programvaren kan man lage egne spill som kan brukes til alt mulig - perfekt for TPO med andre ord. 🙂 Når man har laget ett spill og lagt inn spørsmål der kan man gjenbruke spørsmålene for å lage andre typer spill - veldig tidsbesparende. Her kan du se en snutt! Man kan bruke programvaren selv om man ikke har Smartboard i klasserommet.

På iPad/Chromebook kan man bruke Smart Learning Suite Online i nettleseren.

• GAMILAB - spillbasert læring

Gamilab Dette er også et alternativ for spillbasert læring. Jeg har ikke prøvd denne selv, men fått den foreslått av flere.

• PADLET - samarbeidsverktøy

Padlet Et samarbeidsverktøy med utrolig mange muligheter! Man kan dele tekster, dikt, fortellinger, eller for eksempel at alle elevene svarer på det samme spørsmålet så får man opp mange ulike svar. Kan også brukes til å sjekke lesing og lekser. Her er en liten snutt som viser smart bruk av Padlet for lærere:

• SHOWBIE - en altmuligapp!

Showbie Dette er den appen som oftest nevnes i ulike lærergrupper jeg er medlem i. 🙂 Det er en slags forenklet versjon av It's Learning, og bruken er utrolig omfattende. Du kan opprette klasser, gi lekser, beskjeder og gi tilbakemeldinger. Absolutt verdt å prøve ut!

• RASTERBATOR - dele opp ett bilde i mange små deler!

Rasterbator Med dette verktøyet kan du ta ett originalbilde og dele det opp i mange små deler for å lage et felles kunstverk i klassen. Du kan dele opp hva som helst, så oppgaven kan bli ganske allsidig.

• MENTIMETER - samhandlingsverktøy

Mentimeter.com Samhandlingsverktøy hvor elevene logger seg inn med kode på menti.com. Her kan man få svarene i tabeller, ordskyer og andre varianter. Kan også lage presentasjoner.

• SmallPDF- redigering av PDF-filer

SmallPDF.com Fleksibelt verktøy for å redigere PDF-filer. Se mer her: Hvordan slå sammen flere PDF-filer til et hefte?

Sist oppdatert: 14. august 2022

Ressursbiblioteket - klikk her!

Uformell vurdering - tips!

Les mer her!

4 svar til “Praktiske og tekniske verktøy!”

  1. Eg likar veldig godt «Praktiske og tekniske vektøy»-sida. Eg har prøvd ut ein del av dei tipsa du kjem med, og mykje har falt i smak hos både elevane og meg. Veldig bra!

  2. Eg såg mentimeter i bruk for første gang på kurs i veka som var no, og synes det er heilt supert. Gler meg til å prøve det med elevane mine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *