Psykisk helse: Å forebygge selvmord hos unge
Kjære kollega,
takk for at du tar deg tid til å lese dette innlegget. Det kan redde liv: Klasseromsundervisning kan forebygge selvmord hos ungdom. I følge Mental Helse Ungdom er det i Norge over 500 dødsfall som følge av selvmord hvert år –og selvmord er den vanligste dødsårsaken for unge under 25. Det er langt flere selvmordsforsøk. Dette er alvorlig. Jeg har samarbeidet med organisasjonen for å lage et gratis og fritt nedlastbart undervisningsopplegg med støttemateriell. Dette kan være en døråpner for samtaler, refleksjon og sette fokuset på problemstillinger elevene møter. Det er egnet for de eldste på mellomtrinnet og oppover.
Etter at arbeidet med dette opplegget er fullført er det spesielt viktig at du samler inn og leser gjennom elevenes refleksjoner og tilbakemeldinger. For noen kan dette være muligheten de har ventet på til å fortelle en voksen hvordan de har det. Finn link til nedlasting nederst i innlegget.
Hva handler opplegget om?
Som lærere møter vi alle barna og ungdomer som sliter, og det kan ofte føles som et minefelt. Hva skal man si? Hva skal man ikke si? Hvordan snakker man med ungdom om så vanskelige og sårbare tema knyttet til psykisk helse? Jeg er en helt vanlig grunnskolelærer uten spesifikk kompetanse i psykisk helse eller arbeid med psykisk helse. Samtidig møter vi lærere elever med ulike vansker, og må forholde oss til problemene de har. I den siste tiden har mange ungdommer vært opptatt av serien 13 ReasonsWhy på Netflix, og dette er en mulighet til å snakke om psykisk helse. Det føles ofte som et minefelt, og det er vanskelig å vite hva som er rett/galt å si. Derfor har jeg bedt Mental Helse Ungdomom å se gjennom opplegget, samt bidra med et følgebrev og eget materiell i denne nedlastingen. De gir deg de rådene du trenger for å enkelt bruke opplegget.
Fungerer opplegget hvis ikke alle har sett serien?
Ja. Det fungerer dersom alle har sett serien, noen, og til og med ingen. Hver episode/grunn er kort gjenfortalt, og elevene blir stilt refleksjonsspørsmål basert på dette. Fremgangsmåte for alle tilfeller er vedlagt i lærerguiden.
Hvorfor har du laget dette opplegget om psykisk helse?
Jeg ønsker å gi lærere og elever et konkret materiale de kan knytte samtaler om mental helse, vanskelige livssituasjoner og følelser til. Det kan være vanskelig for ungdommer å sette ord på følelser, og ikke minst å se at nåværende problemer kan løse seg og bli bedre. I serien mange elever har sett er det et visst fokus på skyldfordeling og «hevn». På den ene siden blant de som utsatte hovedpersonen for mobbing og seksuelle overgrep, men også vennene hennes som «burde visst» eller «burde gjort noe». Dette er viktig å problematisere! På den ene siden skal mennesker som mobber og utsetter andre for overgrep holdes ansvarlig for dette. På den andre siden kan ikke venner og familie til noen som velger å ta selvmord holde seg selv ansvarlige. Det er ikke alltid slik at man har en lang rekke med konkrete grunner. Det er ikke alltid slik at venner og familie kunne visst, eller kunne gjort noe. Dette må kommuniseres i forbindelse med bruken av dette undervisningsopplegget.
Opplegget har som formål å bevisstgjøre ungdommer:
- på at man kan utgjøre en viktig forskjell ved å bry seg om andre
- på at mobbing, nettmobbing og overgrep får alvorlige konsekvenser
- på at de kan, og bør, stå opp for de som trenger det
- på hva samtykke til sex egentlig innebærer
Lærerguiden har som formål å gi deg støtte i arbeidet med et ekstremt vanskelig tema. Ungdommene trenger at vi tør!
Igjen: Etter at arbeidet med dette opplegget er fullført er det spesielt viktig at du samler inn og leser gjennom elevenes refleksjoner og tilbakemeldinger. For noen kan dette være muligheten de har ventet på til å fortelle en voksen hvordan de har det.
Hva må jeg forberede før jeg kan bruke opplegget om psykisk helse?
Svært lite! Du får gode råd og støtte i materiellet som er vedlagt fra Mental Helse Ungdom. De har skrevet et følgebrev spesifikt for dette opplegget. Du får også med informasjon som handler konkret om hvordan man snakker om selvmord. Du bør imidlertid rådføre deg med rådgiver og/eller helsesøster på skolen før du setter i gang. Klikk på denne linken:
LAST NED GRATIS I BUTIKKEN!
Del med kollega og tips andre lærere du kjenner. Selvmord forebygges ikke ved å tie det ihjel, så la oss bruke denne muligheten til å snakke med elevene!
Deprecated: Filen Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /nas/content/live/malimoas/wp-includes/functions.php on line 5613