Undervisningsopplegg om seksuelle overgrep av Redd Barna

Seksuelle overgrep mot barn er et vondt og vanskelig tema som vi som voksne i barnehage og skole må forholde oss til, håndtere, avdekke og bidra til å stoppe. Undervisningsopplegg om seksuelle overgrep er derfor gull verdt. Vi arbeider tett med barn hver dag og har en unik mulighet til å hjelpe disse barna. Sammen kan vi nå alle barn og hjelpe dem forstå hva som er greit og hva som ikke er greit.

Viktig å vite om seksuelle overgrep

 • De aller fleste seksuelle overgrep mot barn begås av en barnet kjenner godt
 • De fleste seksuelle overgrep mot barn skjer uten brutalitet, tvang eller trusler
 • Veldig mange seksuelle overgrep mot barn blir aldri oppdaget eller anmeldt

Redd Barna har en god og utfyllende artikkel med fakta om overgrep. Denne bør leses av alle som arbeider med barn - ja, alle voksne som i det hele tatt har relasjoner med barn. Vi har et felles ansvar for å ivareta sårbare grupper i samfunnet, og der står barna i en særstilling. Barn er prisigtt at voksne tar ansvar og hjelper dem i situasjoner der de ikke har det godt.

Undervisningsopplegg - seksuelle overgrep: "Kroppen min eier jeg"

Redd Barna står, sammen med NRK og Bivrost film, bak fire animasjonsfilmer for barn om seksuelle overgrep. Sammen med filmene har de også laget et grundig undervisningsopplegg: klikk her for å bestille det gratis hos Redd Barna! Der finner du også lenker til filmene.

Redd Barna skriver: Ved å gi barn informasjon og opplæring i egne rettigheter og seksualitet kan man oppnå:

 • at de føler seg trygge på å snakke om det de har opplevd uten å føle skam og skyld
 • at de forstår at det er viktig å snakke med en voksen
 • at de vet hva de skal gjøre hvis det oppstår en situasjon de ikke er trygge på, som at en voksen tar kontakt og de føler seg redde
 • at de tar vare på og respekterer hverandres grenser.

LES MER OG FINN FILMER OG MATERIELL HER!

Undervisningsopplegg: #JegErHer

Redd Barna har også et undervisningsopplegg om seksuelle overgrep for barn på 5.-7.trinn. Dette består av to filmer og samtaleverktøy. Du finner det inne på linken ovenfor, sammen med "Krioppen min eier jeg".

Bli lærerambassadør

Visste du at man kan bli lærerambassadør for Redd Barna? Organisasjonen ønsker seg engasjerte lærere som fungerer som et bindeledd mellom Redd Barna og skolene. De gjør en flott jobb med å lage viktig undervisningsmateriell, dette er absolutt noe alle skoler bør holde seg oppdatert på.

"Som lærerambassadør blir du en del av Redd Barnas lærernettverk, du er med på å spre kunnskap om barns rettigheter på din skole og er med på å snakke barnas sak."

 

Publisert: 10. april 2019
Endret: 21. juli 2019

Les også...

Gå til ressursbiblioteket

5 svar til “Undervisningsopplegg om seksuelle overgrep av Redd Barna”

 1. Jeg kan ikke få sagt hvor viktig dette er å snakke med barna om! Mitt mål er å kunne skape en sånn relasjon til elevene at de tør å komme til meg dersom der skulle være noe som er vanskelig – hva som helst 🤗

  • Det er ekstremt viktig! Barn må vite at dersom noe skjer er det ikke deres feil, og at det er trygt å si i fra!

 2. Dette opplegget burde vært obligatorisk i skolen. Det er så innmari viktig å prate med elevene om, og man får så gode samtaler med elevene. Opplegget er så lett å gjennomføre, og kan tas frem igjen flere ganger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *