Vi utforsker-serien: rammeverk for prosjekt og individuell fordypning!

Formålet med Vi utforsker-serien

... er at du som lærer skal kunne tilby elevene et rammeverk for å utforske et emne nærmere. De fleste er knyttet til samfunnsfag, naturfag og KRLE.

Oppleggene kan skrives ut i A3-format og brukes som veggavis/plakat i et prosjektarbeid, eller de kan skrives ut i A4-format og brukes individuelt. Lim dem inn i skriveboken eller sett dem i arbeidspermen. Deler av opplegget har forhåndsbestemte felter som skal fylles inn, andre felter er fri og elevene får plass til å inkludere informasjon de mener er viktig. Forslag til problemstillinger er også inkludert. Disse kan brukes som et utgangspunkt. Hva ønsker man å finne ut? Hvordan kan man tilnærme seg stoffet?

Du kan se på alle oppleggene i serien her: Vi utforsker-serien!

Jeg har alltid ment at ikke all kunnskap bør "serveres" til elevene. Mye av innholdet jeg selv husker best fra skolen er fra å utforske et emne. Vi gikk på jakt etter informasjon i lærebøkene, i leksikon og etterhvert på internett. Spesielt godt husker jeg en av lærerne jeg hadde i samfunnsfag på ungdomsskolen, der var det mye utforsking. Ikke ut av en slags latskap fra lærerens side heller, fordi utforskingen var i høyeste grad styrt. Vi fikk lister over hva vi måtte finne ut av, og resten var opp til oss. Dette ble så presentert med plakater, veggaviser, hefter og i arbeidsbøkene våre.

Engelsk utgave for tverrfaglig overlapping

I tillegg liker jeg (som du kanskje vet) veldig godt å arbeide med like opplegg på norsk og engelsk samtidig. Det gjør den engenske varianten mye enklere å forstå for elevene, samt at vi får "korket" kunnskapen fra de norske fagene. Vinn-vinn, særlig med tanke på hvor lavt timetall vi har i engelsk! Det er jo ikke rart at engelsk oppleves som et vanskelig fag for mange. Jeg lagde derfor et identisk sett med oppgaver på engelsk helt fra starten av, og har tilpasset innholdskravene. På norsk skriver man gjerne lengre setninger, mens på engelsk kan vi bruke modellsetninger eller stikkord, det tilpasses enkelt til hver elev.

Alle de norske oppleggene er ikke bearbeidet til engelsk enda, men planen er å få på plass flere etterhvert. Hvis du ønsker deg ett av landene fra den engelske Europa-pakken individuelt kan jeg selvfølgelig være behjelpelig med det! 🙂  Finn serien på engelsk her!

Gode kollega sier:

 • Veldig bra! Akkurat hva jeg trengte 🙂
 • Har brukt dette i 4. klasse nå. Veldig bra!
 • Supert opplegg. En knall start på prosjektarbeid om Norges fylker!
 • Bruker dette til 5. og 6. klasse. Supre ark, som dei liker å arbeide med.
 • Utrolig flott! Jeg håper jeg klarer å bruke det i 8. klasse nå til høsten, selv om jeg vet at det ikke er laget for såpass store elever.
 • Vil bli brukt i klassen FN-dagen. Det er så kjekt å kunne la elevene få jobbe med nye oppgaver ut av læreboken.
 • Disse er flotte til å henge opp i klasserommet.
 • Veldig fint at det er med rubrikker for vurdering.
 • Liker å jobe parallellt på norsk og engelsk med ulike tema. Veldig bra

VI UTFORSKER-serien er særlig egnet for:

 • 3.trinn-10.trinn
 • Tema innen samfunnsfag, naturfag og KRLE
 • Lærerbestemt innhold
 • Prosjekt eller individuelt arbeid
IMG_5917
Bilde 08.01.2018, 13 28 16

Mest populært materiell i Utforsker-serien

Materiell innen naturfag, samfunn og historie i Utforsker-serien

Materiell innen geografi i Utforsker-serien