Tellebestilling – en kjekk matematikkaktivitet

Tellebestilling går ut på at elevene får bestllingskort med oppgitte mengder og skal ved hjelp av konkreter samle sammen for å fylle disse bestillingene. Enkelt, effektivt og utrolig kjekt! Klikk på bildene for å finne opplegget!

Malimo sine tellebestillinger er geniale for stasjonsarbeid og muntlig matematikk
Tellebestilling om snømann! Klikk på bildet for å finne opplegget.

Tellebestillinger - hvilke finnes?

De første tellebestillingene som ble lagt ut er knyttet til tema jul og vinter. Ikke alle elever feirer jul, så da er det greit å ha et rent vinteralternativ i tillegg. I tillegg har det kommet til butikk-varianter, Halloween, grønnsaker og bondegård. Andre planlagte tema er pynting av ulike kaker, planting av blomsterbed, dekorering av ulike gjenstander, opplasting av tog, pizza mm.

Hvis du har noen ønsker om tema er jeg veldig åpen for det - ta kontakt via den blå meldings-boblen nede til høyre! 🙂 Får jeg det til så lager jeg det du har lyst på og deler opplegget med deg som takk for tipset.

Hva er formålet med tellebestillinger?

Formålet med oppleggene er å arbeide konkret med mengdeforståelse – på en kjekk måte. Det er med brett som elevene bruker for å bygge mengdene sine på. Du kan eventuelt vurdere å klippe ut figuren fra brettet. Dette bør lamineres for å vare i bruk. Pynten ligger på egne ark, og disse bør også lamineres før klipping. Husk at du ikke trenger å klippe ut alt selv. Fordel arbeidet på elevene og la dem øve med saks. Skriv ut litt ekstra så har du litt for «svinn».

I tillegg til det som går på mengder, telling og sortering kan man også bruke dette materiellet til å arbeide med begrepsinnlæring og forståelse.

Butikk-opplegget er utvidet og har med priskort i tillegg til handlelister (bestillingskort). (Brokkolien koster ikke lenger 81,- 😉 )

Malimo sine tellebestillinger er geniale for stasjonsarbeid og muntlig matematikk
Tellebestilling om pynting av juletre! Klikk på bildet for å finne opplegget.

Tellebestillinger - hva følger med?

Det er med 31 ferdiglagde bestillingskort + forside som lamineres og organiseres i en boks, konvolutt eller på en bokring.  Disse bestillingskortene er inkludert i blank utgave. Med de blanke kortene kan elevene dekorere etter eget ønske og føre på tallene underveis.

I en egen vedlagt fil kan du redigere tall og lage egne bestillingskort. Her kan du bruke enkle tall eller legge inn regnestykker ut i fra hva dere arbeider med. Tallene ligger som tekstbokser og du kan dra dem rundt, endre skriftstørrelse osv etter eget ønske. Det er kun fantasien som setter grenser! 🙂 Andre emner kan være brøk, partall, oddetall, multiplikasjon mm.

Tellebestillinger og kompetansemål

Malimo sine tellebestillinger er geniale for stasjonsarbeid og muntlig matematikk
Tellebestilling om pynting av pepperkakehus! Klikk på bildet for å finne opplegget.

 

 

Målene for arbeid med oppleggene er å føre elevene nærmere kompetansemål i matematikk innen måling. Helt konkret jobber de mot at eleven skal:

  • telje til 100, dele opp og byggje mengder opp til 10, setje saman og dele opp tiargrupper opp til 100 og dele tosifra tal i tiarar og einarar(etter 2.årstrinn)
  • utvikle, bruke og samtale om varierte reknestrategiar for addisjon og subtraksjon av tosifra tal og vurdere kor rimelege svara er (etter 2.årstrinn)
  • gjere overslag over mengder, telje opp, samanlikne tal og uttrykkje talstorleikar på varierte måtar (etter 2.årstrinn)

Jeg håper dette er noe du kan ha bruk for i begynneropplæringen! Lykke til!

Finn tilgjengelige tellebestillinger her!

Publisert: 19. november 2017
Endret: 2. november 2020

12 konkrete tips for uformell vurdering

Visuelt og taktilt arbeid i begynneropplæringen

Felles lese- og skriveopplæring for alle

Menneskelig verdi - plakat

Bøker bryr seg ikke om kjønn!

Finn Ressursbiblioteket her!

Ett svar til “Tellebestilling – en kjekk matematikkaktivitet”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *