Tellebestilling – en kjekk matematikkaktivitet

Tellebestilling går ut på at elevene får bestllingskort med oppgitte mengder og skal ved hjelp av konkreter samle sammen for å fylle disse bestillingene. Enkelt, effektivt og utrolig kjekt!

Tellebestillinger - hvilke finnes?

De første tellebestillingene som ble lagt ut er knyttet til tema jul og vinter. Ikke alle elever feirer jul, så da er det greit å ha et rent vinteralternativ i tillegg.

Tellebestilling med vintertema snømann, og juletema med juletre og pepperkakehus. 🙂

I tillegg har det kommet til butikk-varianter, Halloween, grønnsaker og bondegård. Andre planlagte tema er pynting av ulike kaker, planting av blomsterbed, dekorering av ulike gjenstander, opplasting av tog, pizza mm.

Tellebstilling med grønnsaker - lag suppe for eksempel! 🙂

Hvis du har noen ønsker om tema er jeg veldig åpen for det - ta kontakt via den blå meldings-boblen nede til høyre! 🙂 Får jeg det til så lager jeg det du har lyst på og deler opplegget med deg som takk for tipset.

Tellebestilling med Halloween-tema og godteri i lange baner!

Hva er formålet med tellebestillinger?

Formålet med oppleggene er å arbeide konkret med mengdeforståelse – på en kjekk måte. Det er med brett som elevene bruker for å bygge mengdene sine på. Du kan eventuelt vurdere å klippe ut figuren fra brettet. Dette bør lamineres for å vare i bruk. Pynten ligger på egne ark, og disse bør også lamineres før klipping. Husk at du ikke trenger å klippe ut alt selv. Fordel arbeidet på elevene og la dem øve med saks. Skriv ut litt ekstra så har du litt for «svinn».

I tillegg til det som går på mengder, telling og sortering kan man også bruke dette materiellet til å arbeide med begrepsinnlæring og forståelse.

Tellebestillinger med butikk som tema har med mange ulike varer, priskort og bestillinger.

Tellebestillinger - hva følger med?

Det er med en rekke ferdiglagde bestillingskort + forside som lamineres og organiseres i en boks, konvolutt eller på en bokring.  Disse bestillingskortene er inkludert i blank utgave. Med de blanke kortene kan elevene dekorere etter eget ønske og føre på tallene underveis.

I en egen vedlagt fil kan du redigere tall og lage egne bestillingskort. Her kan du bruke enkle tall eller legge inn regnestykker ut i fra hva dere arbeider med. Tallene ligger som tekstbokser og du kan dra dem rundt, endre skriftstørrelse osv etter eget ønske. Det er kun fantasien som setter grenser! 🙂 Andre emner kan være brøk, partall, oddetall, multiplikasjon mm.

Tellebestilling med bondegård! 🙂

Tellebestillinger og kompetansemål

Målene for arbeid med oppleggene er å føre elevene nærmere kompetansemål i matematikk innen måling. Helt konkret jobber de mot at eleven skal:

  • telje til 100, dele opp og byggje mengder opp til 10, setje saman og dele opp tiargrupper opp til 100 og dele tosifra tal i tiarar og einarar(etter 2.årstrinn)
  • utvikle, bruke og samtale om varierte reknestrategiar for addisjon og subtraksjon av tosifra tal og vurdere kor rimelege svara er (etter 2.årstrinn)
  • gjere overslag over mengder, telje opp, samanlikne tal og uttrykkje talstorleikar på varierte måtar (etter 2.årstrinn)

Jeg håper dette er noe du kan ha bruk for i begynneropplæringen! Lykke til! PS! Du kan finne en liten tellebestilling i ressursbiblioteket også: Dyr og mat.

Publisert: 19. november 2017
Endret: 8. desember 2020

Finn tilgjengelige tellebestillinger her!

4 svar til “Tellebestilling – en kjekk matematikkaktivitet”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *