Tverrfaglig julebakst!

Hva i alle dager mener jeg med tverrfaglig julebakst? Jo, det er i bunn og grunn bare en enkel måte å kombinere julekos og faglig arbeid på. Det kan være i M&H-faget, som en del av et juleverksted, eller innbakt i andre fag. Jeg har tatt utgangspunkt i en helt enkel pepperkakedeig (for eksempel Matprat.no sin) og skal ta for meg litt hvordan denne julebaksten kan krydres med fag! Det er litt som et kinder-egg: kjekt å bake, kjekt å lære og ikke minst kjekt å spise pepperkaker til slutt. 😉

Tverrfaglig julebakst - ideer til hvordan baking i forbindelse med jul eller juleverksted kan bli krydret med faglig innhold!

Baking = måling

Det mest åpenbare å kombinere med baking av julekaker er jo måling og matematikk. For å følge en oppskrift må man måle opp og veie ingrediensene. Hvis du bruker Tine sin pepperkakeoppskrift kan du stille inn antall porsjoner som skal skrives ut, og kan instruere elevene i å halvere/doble, gange med fire etter det som måtte passe. Hva kan man så gjøre videre for å bake inn mer fag?

Geometriske pepperkaker

Tverrfaglig julebakst - ideer til hvordan baking i forbindelse med jul eller juleverksted kan bli krydret med faglig innhold!Med pepperkakeformer kan vi stikke ut alt fra nissemenn til dinosaurer, men også geometriske former. Sirkler, kvadrat, rektangel og trekanter er ofte enkelt tilgjengelige, kanskje også fem- og sekskanter. Klarer vi å bruke en kniv og lage andre geometriske former? Ulike mangekanter? Hva er egentlig forskjellen på en firkant og en sekskant, og ser de alltid like ut? Er firkant det samme som et kvadrat? Kanter og hjørner, eller vinkler, kan markeres med enkel melisglasur (for eksempel Tine sin). Det er mange spørsmål man kan stille seg og jobbe med knyttet til bakingen - og det må selvsagt ikke være pepperkaker man baker heller!

Bokstavpepperkaker

Med den samme melisglasuren som nevnt ovenfor har jeg pleid å lage Bokstavpepperkaker sammen med elever på mellomtrinnet. På bildet er det en variant med Aa, Bb osv, men det er også greit å ta store og små bokstaver på separate kjeks, elevene skal finne to som hører sammen.

Hver gruppe kan lage et sett med bokstavpepperkaker der formålet er å etterpå skrive så lange ord som mulig, julerelaterte eller andre. Da har jeg ofte bestemt på forhånd hvilke bokstaver som skal være med hos alle (og gjerne noen "frie") for at utgangspunktet blir mest mulig likt. Vi kan ha en bord på vokaler og en annen på konsonanter osv. Her er det kun fantasien som setter grenser. 🙂

Glosepepperkaker / ordpepperkaker

Tverrfaglig julebakst - ideer til hvordan baking i forbindelse med jul eller juleverksted kan bli krydret med faglig innhold!Med de litt eldre elevene har jeg også prøvd å lage glosepepperkaker. Ord vi har jobbet med i forbindelse med jul skrives på avlange, rektangulære pepperkaker. Det kan gjerne være norsk og engelsk, men også spansk/tysk/fransk dersom man har det sammen med elever. Her har jeg delt ut ulike ord til elevgruppene på kjøkkenet, og så har vi spredt dem rundt. Alle må finne seg et par etterpå!

Ut over bare gloser eller juleord kan man bruke andre ord, for eksempel begreper fra KRLE, samfunnsfag, naturfag osv. Elevene får eller trekker en pepperkake etter baking, får litt tid til å sette notere ned eller sjekke opp i begrepet sitt og skal så dele det på gruppen eller i klassen som en gjennomgang. Kanskje kan de også ta en runde der de skal skrive ned stikkord for alle ordpepperkakene - bruk det gjerne som en veldig alternativ underveisvurdering. 😉

Med pepperkaker som har høyfrekvente ord + noen substantiv og verb kan man også lage setninger.

Pepperkaker med tall+mengde eller andre regnestykker

Tverrfaglig julebakst - ideer til hvordan baking i forbindelse med jul eller juleverksted kan bli krydret med faglig innhold!I begynneropplæringen er sammenhengen mellom tall og mende noe man jobber en del med. Dette kan også bakes inn (hehe) i pepperkakekos!

Lag pepperkakemenn, julenisser, sirkler eller hva som helst og dekorer dem med melisglasur. På en pepperkake står tallet, og på den tilhørende kan man ta x antall prikker, tellestreker, stjerner eller hva man måtte ønske - altså illustrere mengden. Så er spørsmålet: hvilke hører sammen? Her kan man ha mer enn to som hører sammen også.

Ut over dette fungerer det selvfølgelig på alle andre slags tema som kan settes opp som regnestykker også: skriv to-, tre- eller firesifrede tall og jobb med avrunding av dem (på papir eller lag par), jobb med større enn/mindre enn/lik, lag multiplikasjonsstykker med tilhørende svar.. Hva som helst! 🙂

Håper dette var noen artige tips dere kan ta med inn på skolekjøkkenet i desember - eller ellers i året også for den del! 🙂 Kjekt læringsarbeid for store og små!

 

Publisert: 11. november 2018
Endret: 10. november 2020

KLIKK FOR JULEPORTAL!

Idébank for alle trinn!

Finn materiell med juletema!

Faglig fokus OG julekos!

Juleprosjekter i K&H!

Julekalenderluker - arkiv

Likeverdig juleavslutning

Gå til ressursbiblioteket

På jakt etter fiks ferdig materiell med juletema?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *