Uteskole: La oss lære om insekter gjennom varierte arbeidsmetoder!

Innlegget er skrevet av Uteskole med Maya / May Liss Akselsen, i samarbeid med Malimo.

Oppstart av tema bærekraftig utvikling med fokus på insekter

Denne uken startet vi med det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling, med fokus på insekter og deres oppgaver (2.trinn). Vi startet i klasserommet med samtale om insekter. Mange kunne noe og til sammen ble det en god del setninger på tavla.

Jeg tok utgangspunkt i Leseglød «Vårens insekter», del A. Dette var den enkleste av de nivådelte lesetekstene i leseglød heftet. Det var mengden med tekst som ble avgjørende for valg av lesetekst i forhold til min klasse.

Vi jobbet med teksten sammen på tavla, vi pratet om vanskelige ord og om hvorfor insekter og planter trenger hverandre. Vi gjorde spørsmålene til lesedel A sammen på tavla. I denne økta passet jeg på å være innom insektene som man finner igjen på hentediktatkortene slik at vi visste noe om disse før vi skulle ta friminutt, og deretter skulle jobbe videre med insekter på uteskole.

Uteskole og hentediktat

Hentediktat er morsomt alene som en aktivitet, men jeg hadde lyst til å gjøre noe ekstra ut av dette for å motivere elevene enda litt mer for oppgaven. En ting som er utrolig populært i klassen vår om dagen er stolpejakt. Derfor printet jeg ut bilder med QR koder som elevene skulle finne. Disse kodene var bare bilder og kunne ikke scannes, men det kan være en fin mulighet til å gjøre med eldre elever.

Kodene ble teipet på ulike kjegler som jeg satt rundt i skolegården. Jeg satt også ut en del kjegler uten koder slik at elevene måtte lete litt etter kjeglene med QR-koder. Her er det mange muligheter for å tilpasse til akkurat din klasse og trinn. Kodene kan for eksempel henge på trær/stolper med litt avstand om elevene er litt eldre, man kan bruke de engelske ordene fra hentediktatene, man kan bruke lesetekstene både på norsk og engelsk. Under hver kjegle med kode la jeg to bilder fra hentediktaten som tilhører leseglød-serien, kort både på norsk og engelsk.

Ut for å jakte koder!

Etter friminuttet fikk elevene med seg kladdeboken sin ut og skulle jakte koder.

På hver kode de fant måtte de først skrive det hemmelige ordet på telefonen de hadde limt inn i kladdeboken sin før vi gikk ut til friminutt. Her kan man forenkle opplegget ved at elevene skriver kodeordet som overskrift i kladdeboken sin istedenfor på telefonen. Jeg  valgte å ta med hemmelige koder for at jeg skulle kunne se at de hadde faktisk vært innom kodene og for å fremme læringsglede.  Dette fungerte godt, elevene synes det ble kjempe gøy med kodene!

Da eleven fant en kjegle med kode skulle de skrive om det insektet som var på bildet, de skulle beskrive det, skrive hva insektet heter på engelsk, de måtte forklare hvilke jobber de har, og tegne det om de ønsket det. Jeg valgte kun å ta insekter i første omgang siden elevene mine er 2. klassinger.

Her fikk de øvd på flere ting i samme opplegg. De fikk øvet seg på hentediktat, de fikk muligheten til å være aktive, trene på å lage en beskrivelse, jobbet med de engelske ordene og bli gjort bevisst på de ulike insektene vi har rundt oss, og hvilke oppgaver de har på jorda vår. Som ekstraoppgaver til de som eventuelt ble fort ferdig brukte jeg «Lukeord» fra utforskeropplegget, dette trengte jeg ikke.

Etter timen gikk vi inn og de som ville kunne lese litt høyt fra det de hadde skrevet. Vi pratet om hvordan opplegget hadde vært og elevene likte det veldig godt. Neste uke skal jobbe med del B fra leseglød-hefte. Da bygger vi videre på lesedel A som vi allerede har jobbet godt med. Nydelig med slik progresjon!

(QR-koder og telefoner finner du på uteskolemed_maya )

Publisert: 2. juni 2022
Endret: 27. juli 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *