Valentinsdagen + Grunnleggende ferdigheter = SANT!

Arbeid med lese- og skriveopplæring, norsk og matematikk, med valentinestema!Valentinesdagen er en flott anledning til å drive med varierte aktiviteter! I fjor på denne tiden var det mange elever som spurte meg om hva vi skulle gjøre.. NOE måtte vi jo finne på! Gjerne noe som involverte sjokoladehjerter... 😉

Nå ble det ikke noen sjokoladehjerter, men det første som slo meg var at her var det et vindu til å bake inn mye læring!

Uansett hva slags tema de er opptatt av, så finnes det muligheter. En høytid, en tv-serie, en fotballspiller eller en annen interesse - alt kan knyttes til fag og igjen til grunnleggende ferdigheter!

Helt nederst i innlegget finner du en gratis nedlasting knyttet til Valentinesdagen - men les gjerne gjennom opplegget først. 😉

 

Morsomme lese- og skriveopplæring, matematikk og kort-oppgaver til Valentinesdagen. Flott for å jobbe tverrfaglig med et koselig emne. Gratis nedlasting i innlegget!1. Skriving og lesing

Skriving som grunnleggende ferdighet er flott å dra inn i arbeid med Valentinsdagen. Skriving og lesing henger tett sammen, og jeg har veldig troen på å skrive seg til lesing!En typisk oppgavetype jeg liker å gi er å gå på jakt etter høyfrekvente ord. Å automatisere disse vil gjøre lese- og skriveprosesser så mye enklere for elevene! Jeg liker også veldig godt leseforståelses-oppgaver som går ut på å farge en illustrasjon etter en beskrivelse. Der sniker jeg inn noen motstridende meldinger, rett og slett for å sjekke om de følger med. Jeg kan også gjerne skrive "farg figur X med to farger, men ikke blå eller grønn". Oftere enn man skulle tro blir figur X da både blå og grønn!

Morsomme lese- og skriveopplæring, matematikk og kort-oppgaver til Valentinesdagen. Flott for å jobbe tverrfaglig med et koselig emne. Gratis nedlasting i innlegget!Ord-i-ord er en klassisk oppgavetype som passer i absolutt alle tema! Jeg liker å lage arbeidsark, men skriv gjerne hovedordet på tavlen og la elevene bruke kladdebøkene sine for å lage nye ord. Oppgaven egner seg også godt til samarbeid og grupper - kanskje også en konkurranse? Bland inn engelskfaget ved å la elevene finne ord på begge språk! Her er det uendelige muligheter.

Morsomme lese- og skriveopplæring, matematikk og kort-oppgaver til Valentinesdagen. Flott for å jobbe tverrfaglig med et koselig emne. Gratis nedlasting i innlegget!2. Regning

Regning som grunnleggende ferdighet er også flott å bake inn i andre tema. Om man setter opp regnestykker på et vanlig ark eller inne i hjerter spiller jo egentlig ingen rolle - men er det Valentines så er det Valentines!Jeg syns i tillegg at alle slike "merkedager" er gode muligheter til å repetere grunnleggende kunnskaper. Noen av eksemplene til venstre viser regning med tiervenner, partall og oddetall, sammenligning av tall/størrelser, klokken og regning med flere ukjente. Ingenting av dette har noe som helst med Valentines å gjøre - men hvorfor ikke kombinere likevel? Jeg snappet opp en elev som påstod at det var MYE kjekkere med "Valen-time" enn mattetime i alle fall! Det skal ikke så mye til. 😉

Morsomme lese- og skriveopplæring, matematikk og kort-oppgaver til Valentinesdagen. Flott for å jobbe tverrfaglig med et koselig emne. Gratis nedlasting i innlegget!Jeg er glad i å først gi elevene oppgaver som følger et bestemt mønster, som for eksempel med regneoppgavene på bildet over. Etter det får de en blank mal som også følger samme mønster, der de må lage oppgavene selv. Dette krever veldig lite forklaring, i og med at de nettopp har gjort tilsvarende oppgaver selv. Hvis det likevel er vanskelig kan de kanskje ha sitt eget arbeidsark som referanse. Når oppgavene er laget kan de bytte med en medelev, gjøre oppgavene, og så snakke gjennom dem sammen.

3. Muntlig aktivitet

Jeg elsker muntlig aktivitet! Vi må opp av stolen, og vi må snakke! Nå skal det sies at jeg først og fremst underviser i engelsk, så det er jo helt nødvendig. Det er likevel viktig å huske det i alle andre fag. Alle slags arbeidsark (og oppgaver i arbeidsbøker) kan få en muntlig vri. La elevene jobbe for seg selv, og så kan de vandre rundt i klasserommet og sammenligne svar med andre. Kanskje kan de skrive på svar de ikke kom på selv i tillegg? Del dem inn i grupper der de skal la ordet gå på rundgang, og alle kan komme med sine svar. Kanskje kan de presentere en oppgave fra et ark? Vise og forklare hvordan de fant løsningen?
En ren muntlig aktivitet som passer perfekt for Valentinsdagen er "speed dating"! Speed dating arrangeres ved at man setter to stoler mot hverandre på en pult. Arranger gjerne klasserommet sånn at det ser ut som en sirkel, eller mer sporadisk alt etter hva du har tid til. Målet med aktiviteten er å sette i gang korte samtaler, og det kan brukes i alle fag! Det er lurt å gi elevene et ark eller kort med stikkord slik at de kommer i gang. Eksempler jeg har brukt selv er bli-kjent-samtaler i Engelsk, der elevene skal finne ut noe nytt om den de samtaler med. I norsk har vi brukt det for å utarbeide oversiktskart/tankekart om emner vi jobber med. Elevene tar med seg arkene mens de tar runden og fyller på informasjon etterhvert. I matematikk har vi blant annet delt ut ett regnestykke til hver, de regner det ferdig, og så tar man runden og snakker gjennom utregninen av sitt eget stykke. Trolig ikke vellykkede dater hvis man var voksen, men som elev i klasserommet gir det fin variasjon og øving på å snakke. Det er viktig å lære seg å snakke med mange forskjellige mennesker, øve på øyenkontakt, å snakke uten at man kanskje har planlagt hva man skal si på forhånd.

4. Tverrfaglighet

Av alle fag man kan blande med Valentinsdagen er trolig K&H og M&H de kjekkeste! Det finnes utallige kilder med oppskrifter til både spiselige og mer kreative ting. Jeg har samlet på slike ideer så lenge jeg kan huske. Helt nederst i innlegget har jeg lagt inn en Pinterest-tavle som viser mange av disse ideene!Et veldig typisk opplegg til Valentinsdagen er jo å lage kort, og da har jeg valgt å bruke brettekort. Helt enkle og med søte illustrasjoner - men her er det kun fantasien som setter grenser!

5. Digitalt

Digitale ferdigheter er svært viktige, og jeg liker å blande dem inn så ofte jeg kan. Tidligere til Valentinesdagen har vi noen ganger prøvd oss på presentasjoner i ulike varianter. En av skriveoppgavene jeg liker å gi er "En person jeg er glad i" - og denne kan med fordel brukes til å lage presentasjoner! Den er positivt ladet, og de aller, aller fleste klarer å finne på noen å skrive om! Oppgaven kan vris til andre, og mer eller mindre amorøse, vinklinger også.. Vær nøye med kriteriene, ellers blir det fort mange presentasjoner om fotballspillere som enkelte er glad i!

PowerPoint er en klassiker, men det er også verdt å ta en titt på Prezi. Dette er kanskje best egnet til de litt eldre elevene, som gjerne har erfaring med PowerPoint fra før. Et veldig enkelt verktøy for å lage presentasjoner med bilde, video og lyd er Microsoft Photo Story 3, forgjengeren til Windows Movie Maker. Mest tilgjengelig er kanskje sistnevnte, noe elvene stort sett mestrer veldig godt! Hvis du er usikker på bruken kan du finne en guide her! Alle disse kan brukes til å lage flotte presentasjoner om et Valentines-tema (eller noe helt annet!).

Morsomme lese- og skriveopplæring, matematikk og kort-oppgaver til Valentinesdagen. Flott for å jobbe tverrfaglig med et koselig emne. Gratis nedlasting i innlegget!

Lyst på mer inspirasjon?

Hvis du ønsker å bruke mitt opplegg for å arbeide med grunnleggende ferdigheter og Valentinesdagen finner du et opplegg for småtrinnet her, og et opplegg for mellomtrinnet her! Det finnes også en pakke rettet mot undervisning i engelsk, den inneholder både oppgavene fra små- og mellomtrinnet.

Som leser av bloggen ønsker jeg å dele en leseforståelsesoppgave + en mal på et brettekort med deg.

Du kan laste det ned her!

Jeg har en tavle på Pinterest dedikert til Valentinsdagen og ulike opplegg, aktiviteter, ideer, tips og mer. Den kan du gjerne bla gjennom og se om du finner noe som kan passe din klasse! Håper noe av dette var nyttig for deg. Lykke til med Valentines!
Hjertelig hilsen
Signature
Publisert: 6. februar 2016
Endret: 1. februar 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *