Norske fylker – undervisningsopplegg for å utforske!

Jeg har laget et nytt undervisningsopplegg i "Vi utforsker..."-serien - og denne gangen handler det om norske fylker! (Gratis nedlasting av kart nederst i innlegget!) Tidligere har jeg skrevet litt om hvordan jeg liker å arbeide med disse rammeverkene:

Jeg har alltid ment at ikke all kunnskap bør "serveres" til elevene. Mye av innholdet jeg selv husker best fra skolen er fra å utforske et emne. Vi gikk på jakt etter informasjon i lærebøkene, i leksikon og etterhvert på internett. Spesielt godt husker jeg en av lærerne jeg hadde i samfunnsfag på ungdomsskolen, der var det mye utforsking. Ikke ut av en slags latskap fra lærerens side heller, fordi utforskingen var i høyeste grad styrt. Vi fikk lister over hva vi måtte finne ut av, og resten var opp til oss. Dette ble så presentert med plakater, veggaviser, hefter og i arbeidsbøkene våre.

Norske fylker! Vi lærer av å utforske! Send elevene på jakt etter kunnskap med å undersøke. Prosjekt eller individuelt arbeid om fylkene!
Klikk på bildet for å finne opplegget!

Arbeidsark + plakater!

Det var med utgangspunkt i disse minnene jeg laget disse oppleggene for å gå på jakt etter kunnskap om norske fylker! Vi har kost oss masse med dem. 🙂 Ett viktig punkt er at arkene er i høy oppløsning. Det høres kanskje ikke så viktig ut, men det gjør at jeg kan velge å skrive dem ut som A4 for arbeidsark - men også som A3 for plakater. Hvert fylke har tre sider, i tillegg til blanke maler. Kart over alle fylkene er samlet på to samleplakater, disse kan også limes inn i arbeidsboken. Alle fylker har også et arbeidsark/en plakat med kartomriss. Der kan man jobbe mer detaljert med sitt fylke (eller alle, for den del). Tegn på elver, merk av fjell, byer og andre viktige elementer.

Når vi arbeider med ulike tema som prosjekt er det ekstra nyttig med plakatalternativet. Vi sparer tid på at elevene ikke designer plakatene sine selv (og bruker unødvendig lang tid på hvilke farge overskriften skal ha, hvordan de skal pyntes mm), og jeg er sikker på at alt jeg vil ha med av innhold har sin plass. Vi har gjerne alle sett plakater som har mer plass til dekorasjoner enn faktastoff? 😉

Jeg varierer litt på om jeg deler ut fargeversjon eller svarthvittversjon med fargeleggingsmuligheter. De syns jo det er kjekt å dekorere, så å kunne fargelegge grafikken er kanskje et fint kompromiss. Oversiktsplakatene med kart fungerer som forsider på hefter hvis jeg lager det, eller som plakater dersom vi skal ha veggaviser.

Arbeid etter mål + tilbakemelding!

Det er viktig at arbeidet er målrettet, så jeg har laget en rekke foreslåtte problemstillinger. Dersom vi arbeider med problemstillinger får de lov til å velge mellom de foreslåtte eller å utforme sin egen (godkjennes av meg). For å gi en konkret tilbakemelding (ut over "fint arbeid") bruker jeg rubrikker. Litt avhengig av elevgruppen og hvordan jeg ønsker å legge opp arbeidet får elevene være med på å utforme rubrikkene sammen med meg.

I opplegget finner du en rekke blanke maler, slik at du (eller elevene dine) kan legge til annet innhold som er viktig for arbeidet. Dette vil selvsagt variere ut i fra valgt problemstilling, eller hvilket emne man ønsker å kombinere arbeidet med fylkene sammen med. Klikk her for å finne opplegget!

Hjertelig hilsen,
Signature

Last ned disse kartene/plakatene gratis og bruk dem fritt i klasserommet!

Kan også brukes som arbeidsark. Fyll på større byer, fjell, elver med mer!

Last ned kart her!

Norske fylker! Vi lærer av å utforske! Send elevene på jakt etter kunnskap med å undersøke. Prosjekt eller individuelt arbeid om fylkene!
Publisert: 9. mai 2016
Endret: 2. januar 2020

2 svar til “Norske fylker – undervisningsopplegg for å utforske!”

    • Hei! Oppdaterte opplegg lastes ned fra inne på «min bruker» under «nedlastinger». 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *