Vi utforsker… – elevene går på jakt etter kunnskap!

Vi lærer av å utforske! Send elevene på jakt etter kunnskap med å undersøke. Prosjekt eller individuelt arbeid. Gratis nedlasting i innlegget!Jeg har alltid ment at ikke all kunnskap bør "serveres" til elevene. Mye av innholdet jeg selv husker best fra skolen er fra å utforske et emne. Vi gikk på jakt etter informasjon i lærebøkene, i leksikon og etterhvert på internett. Spesielt godt husker jeg en av lærerne jeg hadde i samfunnsfag på ungdomsskolen, der var det mye utforsking. Ikke ut av en slags latskap fra lærerens side heller, fordi utforskingen var i høyeste grad styrt. Vi fikk lister over hva vi måtte finne ut av, og resten var opp til oss. Dette ble så presentert med plakater, veggaviser, hefter og i arbeidsbøkene våre.

Hvis du er på jakt etter gratisnedlastingen av Inkariket finner du link til slutt i innlegget!

Med utgangspunkt i disse minnene har jeg selv laget et rammeverk for å sende mine egne elever på jakt etter kunnskap. Arbeidsarkene er i stor oppløsning så de kan skrives ut i A3 og fungere som plakater/veggavis. Dermed kan jeg velge selv om jeg ønsker en gruppebasert aktivitet med presentasjon, eller om jeg skriver ut på vanlig A4 for mer individuelt arbeid. Jeg har en egen arbeidsbok som elevene bruker til dette formålet. Det er en helt vanlig A4 skrivebok, men vi har pyntet den med å lime på hvite ark, og gi den overskriften "Jeg utforsker ..." på fremsiden.

Jeg opplever at disse arkene fungerer veldig godt for å danne seg et bilde over et emne, og kanskje særlig for elever som kan slite med konsentrasjonen eller det å ha fremdrift i arbeidet. De har ikke et stort, hvitt ark som stirrer mot dem, og vissheten om at de må arbeide for å fylle det. Disse arbeidsarkene har mindre bokser, og det ser ut til å ha en positiv effekt. Man kan la være å tenke på de andre boksene, og fokusere på akkurat den man jobber med.
Vi lærer av å utforske! Send elevene på jakt etter kunnskap med å undersøke. Prosjekt eller individuelt arbeid. Gratis nedlasting i innlegget!Siden jeg ønsker å styre hva elevene skal få med seg fra et emne har jeg noen faste elementer på arbeidsarkene. I tillegg er det noen mer åpne felter der elevene får bestemme selv. På oppleggene jeg har lagt ut finnes det helt blanke maler slik at den enkelte lærer kan få tilpasse "jakten" selv, slik kan de kan definere hva fokuset i arbeidet skal være. Forslag til problemstillinger er også inkludert. Disse kan brukes som et utgangspunkt. Hva ønsker man å finne ut? Hvordan kan man tilnærme seg stoffet?

Vi lærer av å utforske! Send elevene på jakt etter kunnskap med å undersøke. Prosjekt eller individuelt arbeid. Gratis nedlasting i innlegget!

 

 

 

En rubrikk for vurdering av arbeidet er også inkludert. Elevene kan illustrere ytterligere ved å tegne, eller søke etter bilder på nettet.

Klikk her for å laste ned gratis Inkariket-opplegg!

Hvis du liker formatet på disse utforskningsoppleggene kan du finne alle i serien samlet her! Her vil det legges til mange ulike emner etterhvert som vi jobber med dem selv! 🙂
Hjertelig hilsen,
Signature
Publisert: 24. april 2016
Endret: 2. mai 2019

Ett svar til “Vi utforsker… – elevene går på jakt etter kunnskap!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *