Viktige punkter for å lykkes og trives som ny lærer!

Malimo.no - Viktige punkter for å trives som lærerJeg husker min første dag som lærer veldig klart. Svett i hendene. Hjertet hamret.

Jeg hadde knapt sovet den natten, og for en eller annen grunn nektet håret mitt å samarbeide. (Vi snakker skikkelig takras.)

Jeg kunne ikke ha på meg det jeg hadde lagt frem dagen før, fordi det føltes ikke "rett" lenger. Glem at jeg hadde brukt kvelden før til å prøve alt jeg hadde i klesskapet.. (Ja, alt.)

Jeg møtte opp på skolen to timer før jeg skulle, og likevel følte jeg at jeg var sent ute! Det var ikke som praksisperiodene i det hele tatt. Da var jo aldri en "ekte lærer" langt unna. Nå var jeg alene.

Tusen spørsmål og usikkerheter kvernet rundt i hodet mitt: Er jeg klar for dette? Hvordan skal jeg introdusere meg? Hvordan vil elevene ta i mot meg? Hvordan er klassemiljøet? Husket jeg matpakken? Hva sa foreleseren min om klasseledelse? Hva sa egentlig foreleseren om noe som helst?? Hva har jeg gjort!?

Slapp av! Pust! Det er overveldende, og du kommer til å føle deg overveldet de neste ukene. Det er helt normalt - vi har alle vært der. Ingen begynner som lærer og syns at det er en lek. Vi lærer mye på lærerskolen, men det er bare starten på alt vi skal mestre! Læringskurven er bratt for alle. Det er ikke bare du som føler det sånn!

De viktigste punktene for å lykkes og trives:

1. Gi deg selv pusterom. Du kommer ikke til å vite alt, ha alt planlagt og ha full kontroll fra dag en. Ingen kommer til å forvente at du har det heller.

2. Å være forberedt gjør alt enklere. Møt opp så forberedt som mulig til timene dine. Det vil hjelpe deg og gjøre at du føler deg tryggere. Husk at du kan planlegge den perfekte timen - og så fungerer den ikke overhodet. Det er helt normalt, og det skjer med oss alle.

3. Snakk med kollega! Spør spørsmål, og ikke vær redd for å gjenta dem til du er sikker på at du forstår. Samarbeid, fortell dem hva du syns er vanskelig og spør dem om råd og hjelp. Å søke støtte er ikke noe å være redd for, ingen kan noe før de har lært det!

4. Ta vare på deg selv. Beskytt deg mot å bli utbrent. Vær nøye med å ta fri innimellom. Hvis du ikke tar vare på deg selv kommer det til å bli et fryktelig langt år. Sørg for å få nok søvn, spis sunt, mosjoner og vær sosial. Det kommer til å gjøre deg godt!

5. Vær god mot deg selv. Hver dag når du går hjem fra jobb skal du si til deg selv at du har gjort ditt beste - og at det er bra nok! Det er en bratt læringskurve, men det betyr også at du vokser dag for dag!

Som lærere er vi ekstremt opptatt av å se alle, lytte til alle, ha tid til alt og klare langt mer enn det som det faktisk er plass til i en 100% stilling. Mange av oss jobber langt mer enn det. Mange av oss har "flink pike"-syndromet (eller "flink gutt"-syndromet for den del) i ulike varianter. Vi er eksperter til å brenne lyset i begge ender, og realiteten er at da taper ALLE. Vi selv, elevene våre og ikke minst de rundt oss. Husk at du skal vare i mange, mange år, både i klasserommet og på hjemmebane. Ikke bruk opp alt kruttet på en gang!

Jeg ønsker deg lykke til med starten i klasserommet. Det kommer til å være starten på et eventyr! Å arbeide med barn og deres fantastiske hoder er en gave. Du kommer til å forandre liv, forme tanker og forberede elevene på livet som venter dem. Det er helt fantastisk!

Har du spørsmål? Har du gode råd å legge til?
Legg dem igjen i kommentarfeltet - jeg vil gjerne høre fra deg!

Hjertelig hilsen Maren!

PS! Er du helt nyutdannet har jeg en gave til deg i dette innlegget!

Publisert: 8. juli 2016
Endret: 24. august 2019

4 svar til “Viktige punkter for å lykkes og trives som ny lærer!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *