Vinter-OL – ideer og tips til arbeid med tema!

Her har jeg samlet litt ideer og tips til å arbeide med vinter-OL som tema. Det er en spennende og artig måte å bake inn fag på!

1. Vinter-OL og sommer-OL tavle på Pinterest

Jeg elsker å samle ideer på Pinterest og har laget en egen tavle for OL. Det er alltid litt risikabelt å gå inn på Pinterest, fordi tiden FLYR når man er der. 😉 Det er en voksende samling, så det kan være lurt å følge tavlen. 🙂

2. Vinteridrett - lese og skriveopplæring

Klikk på bildet for å finne opplegget i butikken.

Jeg har laget et opplegg om vinteridrett som inneholder 29 sider med innhold innen lese- og skriveopplæring knyttet til ulikt utstyr. Det er rettet mot småtrinnet, men kan også med fordel benyttes i tilpasset undervisning eller andre en-til-en-situasjoner. Å jobbe med disse vinteridrettene handler ikke først og fremst om å lære seg navnet på selve utstyret, men å arbeide med lesing, skriving, bokstaver, staving, og lyder. Utstyret som er omtalt i denne pakken er: curlingstein, gullmedalje, bob, snowboard, skiporter, hockeypuck, hockeykølle, skibriller, ol-ild, skøyter, ski og skistav. Det finnes også på engelsk!

3. Vinter-OL - nivådelte faktatekster

Nivådeling er alltid viktig når vi arbeider med et tema og en tekst. Alle skal få muligheten til å mestre! Jeg har skrevet ti faktatekster i to ulike nivå, der alle er knyttet til OL og ulike grener. Dette gir et godt grunnlag for å arbeide med temaet. Til hver tekst følger det med tre arbeidsark med innholdsspørsmål og finlesingsoppgaver. Det fine er at disse fungerer uavhengig av nivået eleven har lest på, og slik sett kan man jobbe med teksten på kryss og tvers av nivå. Klasse- eller gruppesamtaler om teksten vil også fungere fint!

Klikk på bildet for å finne materiellet i butikken.

Opplegget om Vinter-OL er det første i en ny serie jeg har valgt å kalle LESEGLØD! Dette er en lesetekstserie der ett tema belyses gjennom flere tekster. Tekstene er differensiert i to nivå og har alltid inkludert arbeidsoppgaver som går på innholdsforståelse og finlesing. Formålet med serien er å tilby et rikt temautvalg med en innpakning som oppleves interessant og motiverende av elevene. I dette opplegget handler det altså om de Olympiske leker – et stort arrangement som tar mye plass i nyhetsbildet både før og etter det finner sted. Elevene får dette med seg, og mange har kanskje foresatte eller søsken som ser på ulike grener. Å bruke lesetekster om OL er en fin måte å «utnytte» denne interessen for å bygge engasjement rundt lesingen.

4. Andre kilder knyttet til Vinter-OL

Det funnes haugevis av gode nettressurser knyttet til OL. Her er en enkel liste!

Hvis du har noen andre tips til arbeid med OL, legg dem igjen så kan jeg utvide listen! 🙂

Publisert: 6. februar 2018
Endret: 2. mai 2019

Ett svar til “Vinter-OL – ideer og tips til arbeid med tema!”

  1. Veldig fine og motiverende tekster som jeg brukte som tilpassede leselekser på 5.trinn. Elevene fikk leseoppdrag knyttet til tekstene. Skulle gjerne kunne ønske meg enda flere faktatekster innen ulike tema😃

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *